Europski parlament je odlučio: Nizozemski zahvat za sprečavanje nesreća biciklista uskoro će postati obaveza!

Ova korisna navika još nije zakonski definirana zbog prilično kompliciranih procedura u Europskoj uniji, ali je blizu usvajanju...

Dutch Reach ili nizozemski zahvat blizu je da postane standard u cijeloj Europi. Njegov smisao je sprečavanje nesreća, prvenstveno biciklista, kada otvarate vrata automobila. Europski parlament protekli je tjedan odobrio niz novih pravila kako bi ceste bile sigurnije, ali jedna mjera se ističe: instruktori u autoškolama će uskoro morati provjeriti otvara li kandidat za vozača ispravno svoja vrata. Takozvani Dutch Reach trebao bi postati standard. Kada otvarate vrata automobila, uvijek trebate koristiti ruku koja je udaljenija od vrata (na našim cestama – desnu). Na ovaj način gotovo automatski gledate preko ramena, odnosno unazad i možete uočiti biciklista.

U nekim modernim automobilima pametni sustavi pomoći upozoravaju ako se vozilo ili bicikl pojace u mrtvom kutu ili čak blokiraju vrata ako se, primjerice, približava bicikl. Ipak, uvijek je bolje pogledati u retrovizor i otvoriti vrata rukom koja je najdalje od vrata. Inače, ova korisna navika još nije zakonski definirana zbog prilično kompliciranih procedura u Europskoj uniji. Premda se parlament sada složio s prijedlogom Europske komisije, 27 država članica još se mora usuglasiti oko njega. Sada je na državama članicama da razmotre nova pravila, a potom će konačno rješenje ići u novi saziv EU parlamenta, koji će s radom početi nakon izbora 9. lipnja.