Ekstremisti su zapalili dio Tesline tvornice u Berlinu: Kažu da su razlozi – ekološki!

Ovo su ili najgluplji eko-teroristi na Zemlji ili su marionete onih koji nemaju dobre ekološke ciljeve. Zaustavljanje proizvodnje električnih vozila, umjesto vozila na fosilna goriva, je iznimno glupo - napisao je Elon Musk

Ljevičarski ekstremisti preuzeli su odgovornost za podmetanje jučerašnjeg požara na električnom stupu u tvornici automobila Tesla u Berlinu, za koju su šefovi rekli da će zaustaviti proizvodnju do kraja tjedna. U pismu objavljenom u utorak, aktivistička skupina Vulkan preuzela je odgovornost za napad, rekavši da tvornica, koja proizvodi oko 500.000 električnih automobila godišnje, troši i prirodne resurse te da nije ni ekološka ni održiva.

Električni automobili sve su češće izloženi napadima aktivista za zaštitu okoliša, posebice zbog zabrinutosti da njihova proizvodnja dovodi do većih emisija od proizvodnje automobila s motorom s unutarnjim sagorijevanjem te da proizvodnja i punjenje baterija električnih automobila predstavlja teret za okoliš. U ciljanim napadima diljem Europe, uključujući Njemačku, električnim automobilima rezali su gume ili ih ispuhavali.

Na lokalnoj razini bilo je mnogo rasprava o Teslinom korištenju velike količine podzemnih voda u regiji koja već nekoliko godina patil zbog suše. Također, bilo je prosvjeda zbog šume koja je posječena na mjestu tvornice. Na tiskovnoj konferenciji u utorak, šefovi Tesle rekli su da se šteta kreće u stotinama milijuna eura i da će uzrokovati prekid proizvodnje do kraja tjedna.

Nestanak električne energije pogodio je tvornicu, kao i okolna naselja u pokrajini Brandenburg. Tvornica je morala biti evakuirana u utorak rano ujutro.

Šef Tesle, Elon Musk, napisao je na X-u:

– Ovo su ili najgluplji eko-teroristi na Zemlji ili su marionete onih koji nemaju dobre ekološke ciljeve. Zaustavljanje proizvodnje električnih vozila, umjesto vozila na fosilna goriva, je iznimno glupo.