Nova tehnologija: Samsung najavljuje da će 2027. godina biti prekretnica za proizvodnju električnih automobila!

Korejska tvrtka tvrdi da je pronašla formulu za uvođenje nove generacije baterija u proizvodnju

Samsung SDI, podružnica korejske tvrtke specijalizirane za mobilnost, upravo je najavila važnu prekretnicu u proizvodnji baterija. Mnogi stručnjaci kažu da će trenutne baterije dosegnuti svoj puni potencijal i da postoji nekoliko alternativnih putova koji se otvaraju. Od natrijevih baterija, koje postaju sve popularnije među akademicima i znanstvenicima, do baterija s čvrstim elektrolitom.

Problem s čvrstim baterijama je njihova masovna proizvodnja. Njihova dosljedna izrada u velikim količinama je misterij koji su, prema Samsung SDI-u, već razriješili. Korejci tvrde da su pronašli formulu uspjeha. Tvrtka se nada da će započeti proizvodnju u velikim količinama od 2027. godine, ali je izbjegla bilo kakve komentare o pripremama ili procesima.

Kompanije poput Toyote uvijek su tvrdile da će 2027. biti godina promjena. Japanci se nadaju da će do tada u prodaju staviti svoje prve automobile s baterijama u čvrstom stanju, ali su uvijek upozoravali da će te prve baterije biti rijetke i skupe. Samsungova najava mogla bi promijeniti igru, ako je točna. Ne samo da se nadaju u Samsungu da će pokrenuti masovnu proizvodnju, korejska kompanija također tvrdi da će njezina baterija imati iznimnu volumetrijsku gustoću, 900 W/l, premda nije dala konkretne podatke o gravimetrijskim gustoćama, bitnima za određivanje odnosa između težine baterije i količine akumulirane energije.

Unatoč tome, navedene brojke predstavljaju 40% veću volumetrijsku gustoću od trenutnih baterija koje proizvodi Samsung SDI. Prvi koraci za uvođenje čvrstih baterija u proizvodnju već su u tijeku. Pilot postrojenje, instalirano u istraživačkom centru Suwon, već isporučuje prve prototipove ćelija. Sljedeći koraci bit će odlučujući u određivanju hoće li Korejci konačno ispuniti svoje obećanje o masovnoj isporuci baterija s čvrstim elektrolitima do 2027. godine. Trenutačno se čini da nijedna druga tvrtka nije u tako kasnoj fazi razvoja.

Baterije s čvrstim elektrolitom imaju veću gustoću i nisu zapaljive, ali dosad se nisu pokazale trajnima u brojnim ciklusima punjenja.