Nuklearna energija na zahtjev: Reaktore će prevoziti u kamionskim prikolicama i instalirati po potrebi!

Takvi mali i modularni nuklearni reaktori mogu se lako postaviti na udaljena mjesta

Mali modularni reaktori (SMR) i mikroreaktori su smanjene verzije reaktora za nuklearnu fisiju. Troškovi izgradnje su niži i dimenzije su kompaktnije. Američka tvrtka NuScale Power, pionir u ovoj tehnologiji, suočio se s određenim problemima jer je njegov prvi projekt morao biti napušten zbog povećanih troškova proizvodnje, piše Recharge News. Međutim, tvrtka Nano Nuclear Energy prepoznala je ključni problem poskupljenja i nedostatka opskrbnog lanca u SAD-u i radi na tome da to riješi.

Mali modularni reaktori koriste visokokvalitetno gorivo nisko obogaćenog urana (Haleu) koje sadrži do 20 posto urana. To je više od goriva koje koriste konvencionalni reaktori, ali omogućuje SMR-ovima da učinkovite rade s manje goriva, a istovremeno produljuje životni vijek opreme. Kako bi izbjegao sudbinu sličnu NuScaleu, Nano Nuclear Energy sada želi započeti proizvodnju Haleua u svom pogonu u SAD-u. Federalna vlada odobrila je izgradnju postrojenja. Lokacija zasad nije poznata.

Tvrtka je također radila na dizajnu reaktora i predstavila Zeus, svoj drugi reaktor. Komponente cijele instalacije mogu stati u standardni transportni kontejner, SMR se može lako otpremiti na udaljena mjesta gdje konvencionalna energetska infrastruktura nije dostupna, a velike projekte obnovljive energije teško je postaviti. Osim za proizvodnju električne energije, reaktor je također dizajniran za iskorištavanje topline proizvedene tijekom reakcija fisije i njezino korištenje u izravnim primjenama. Taj se višak topline može pretvoriti u električnu energiju kako bi se dobio veći učinak.

Takvi mali i modularni nuklearni reaktori mogu se lako postaviti na udaljena mjesta.