Nesreće na parkiralištima i slični događaji: Što učiniti kada imate problem s naplatom štete?

Treba istaknuti da su osiguravajuća društva odbijala isplatu štete u štetnim događajima  u dvorištima pozivajući se na činjenicu kako je u članku  22. st. 3. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu propisano da su obveznim osiguranjem pokrivene samo one štete koje su nastale od vozila koja se kreću javnim cestama i ostalim površinama na kojima se odvija promet

Prijavljena je šteta na parkiranom vozilu, štetu je uzrokovao nepoznati počinitelj. Udario, ogrebao, otišao. To je u gradovima, često viđena šteta! Nema dovoljno parkirališnih mjesta, nisu dovoljno velika, gužva je, nervoza je. I kako to u životu biva, kad ih čovjek najviše treba, nema svjedoka, nema kamere! Što ćemo? Aktivacija kaska, zato ga uostalom i imate. Onda slijedi šok i nevjerica. Ne, nećemo nadoknaditi tu štetu, ne, ta šteta nije pokrivena vašom policom. Vi imate paket kojim to nije pokriveno. Kako nije? Što ja onda to plaćam? Nije da je par eura u igri, pa nema veze? Što onda pokrivate, ako štetu na parkiralištu od nepoznatog vozila ne pokrivate? Žao mi je no paket kasko osiguranja koji ste odabrali to ne pokriva, u nekim slučajevima doista tako glasi odgovor. Dođe čovjeku onda da kaže, ispravak netočnog navoda, zabunio sam se, nije me udario nepoznat netko, evo ja sam slučajno udario u zid, nisam ga vidio! Jel’ može to, promijenim priču, jel’ može sada naknada? Isto tako neki paketi kasko osiguranja ne pokrivaju štete uzrokovane udarom životinje, a iz trećih su primjerice izuzete štete uzrokovane potresom. Sve vam to piše u hrpi papira koju vam na pamet nije palo čitati, a koja vam je uručena ili poslana na e mail prilikom zaključivanja kasko osiguranja. Sve on line, sve s par klikova, par dodira tipkovnice! Jednostavno, zar ne? Štede i svoje i vaše vrijeme. Izvrsno, to se traži. Jedino što ste vi uvjereni da ste kupili jedno, a zapravo niste. Kasko polica osiguranja pokriva razne rizike. Naravno da sve možete prilagoditi svojim potrebama i mogućnostima u tome. Samo je li se to doista učinilo. Ukoliko vam polica kasko osiguranja ne pokriva se ono što ste vi željeli da pokrije, a sve vam je predočeno i dano na uvid na web stranicama, na dostavljenim uvjetima osiguranja tj. u popratnoj dokumentaciji, doista nam je žao, ne možemo vam pomoći, više pažnje sljedeći put. Kod zaključenja kasko police možda najvažnija ne bi trebala biti cijena i popust te bezgranična količina ljubaznih riječi što  poput meda teče s usana zaposlenika. Ni ovlaš klikanje po ponuđenim opcijama, bez odgovarajuće pažnje i opreza nije od koristi.  Od ključne je važnosti pažljivo čitati, prvo tražite da vam se kaže ono što ta polica ne pokriva. Što je isključeno iz osiguravateljnog pokrića, a zatim što je uključeno. Tražite u tekstu,  poslije će vam objasniti da vam sve lijepo piše, štoviše da je javno objavljeno i obznanjeno, a tko je vama kriv. Razlikuju se paketi kasko osiguranja unutar iste osiguravajuće kuće, a razlike između različitih osiguravatelja kad je riječ o kasku ulazi u kategoriju razlike između neba i zemlje i neke pete, posve nepoznate galaksije.

Ne možemo vam pomoći kad je kasko polica u pitanju i ono što ona pokriva ili ne pokriva, tu je sloboda osiguravatelja enormna. Uostalom kao i vaša sloboda da između različitih osiguravajućih kuća i različitih paketa kasko osiguranja, birate upravo ono koje pokriva sve što vi mislite da vam treba. Precizirajte svoje želje i potrebe i tražite baš to.

Nisu problemi prisutni samo kod polica kasko osiguranja, ponekad se ljudima smrači pred očima i u pokušaju da nadoknade štetu kad je naizgled sve lako i jednostavno i kada druga strana, ona koja je uzrokovala štetu bude posve spremna na suradnju. Možda onaj vozač koji vam je uzrokovao štetu i jest spreman na suradnju, ali njegova osiguravajuća kuća nije. Ona je tu da štiti svog osiguranika, njegovu policu obveznog osiguranja od autoodgovornosti! To što ste vi primjerice uredno razmijenili podatke, popunili Europsko izvješće o nezgodi, ne jamči da će vam osiguravajuće društvo osobe za koju vi mislite da je kriva i odgovorna za štetu doista tu štetu i isplatiti.

Tu se onda diže kuka i motika i čovjek dobije do tri sloma živaca. Nije lako naći se u takvoj situaciji, no treba spustiti loptu na zemlju i ne dozvoliti da vas se samo tako lako uvjeri da nemate pravo. Inzistirajte! Borite se, nema vam druge, čak i ako to znači ulazak u sudski spor. Možda osiguravajuće kuće upravo i računaju na to da se ljudima neće dati krenuti u višegodišnje parničenje, tko će se vući po sudu, plaćati odvjetničke troškove i ne biti siguran u konačni ishod. Možda vas u osiguravajućoj kući odmah krenu uvjeravati kako nemate šanse i da ćete  sigurno iz te bitke izaći podvijena repa, a pored toga i nešto siromašniji jer ćete platiti i sudske troškove.

Onda nam se tako uplašeni jave ljudi i traže savjet. Što činiti, valja li se bosti s rogatim? Ovisi! Ovisi kakve adute imate u rukama. Konkretno, odbili su vas jer se prometna nesreća dogodila u privatnom dvorištu? Usko je, tijesno je, vozač drugog automobila trudio se, motao, vozio unatrag i eto udario vaš automobil. Na prvi pogled nije strašno, ali na drugi, već nije tako. Čovjek normalan, uljudan, ispričao se, žao mu, dao sve podatke, popunio sve što treba. Odlazite u njegovo osiguravajuće društvo, prijavljujete štetu, ni ne slutite da bi išta moglo poći po zlu. Kad ono? Odbijenica! Zašto? Zato jer je do štete došlo u privatnom dvorištu. To nije cesta, što ste radili u dvorištu? Dvorište privatne kuće gdje je došlo do oštećenja vašeg vozila nije javna cesta ni površina na kojoj se odvija promet. Naravno vi u sto čuda! Kakve to veze ima?  Oni kažu, odbijamo!  To je jedna od vrlo čestih priča i vrlo čest slučaj kojim se sudovi bave. Kako se neće baviti, kad siroti oštećenik nema druge nego sudskim putem ostvariti svoje pravo na naknadu štete i eto odgovora na pitanje zašto su sudovi zatrpani predmetima. Gdje drugdje tražiti svoja prava, ona za koja se tek trenutak ranije mislilo da su nesporna. Ne može se reći da nije bilo različitih stajališta sudova po tom pitanju i nitko vam neće jamčiti da suprotna strana neće izvlačiti stajališta koja im odgovaraju, no tu je EU sudska praksa odigrala ključnu ulogu. Tako da su i naši sudovi doista u posljednje vrijeme imaju jedinstveni stav o to pitanju. Kakav? Reći će neki, pa ono što je svakom normalnom jasno kao dan. Privatno dvorište jest površina na kojoj se odvija promet jer kretanje motornoga vozila radi parkiranja i izlaska s parkinga dvorišta privatne zgrade predstavlja uobičajeno i redovno korištenje motornoga vozila u skladu s njegovom namjenom. Doslovno tako je Visoki trgovački sud Republike Hrvatske  naveo u svojoj presudi  Pž-2119/2021-3 od 23. kolovoza 2023. Stoga nema razloga za strahove od ishoda sudskog postupka kad naiđete u osiguravajućem društvu  na odbijenicu po tom pitanju.  Da život piše romane svima je jasno, no treba pojasniti i da sudska praksa piše zakone. Preciznije da se izmjenama i dopunama zakona nastoje otkloniti sporna pitanja  uočena u praksi. Valja istaknuti da su osiguravajuća društva odbijala isplatu štete u štetnim događajima  u dvorištima pozivajući se na činjenicu kako je u članku  22. st. 3. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu propisano da su obveznim osiguranjem pokrivene samo one štete koje su nastale od vozila koja se kreću javnim cestama i ostalim površinama na kojima se odvija promet. Tumačili tu odredbu u svoju korist. No ta zakonska odredba je posljednjim zakonskim doživjela značajnu transformaciju, problema stoga načelno ne bi trebalo biti, iako ih uvijek ima. Dakle, dva puta čitati prije potpisivanja, prije posljednjeg klika bilo kakve kupnje, sklapanja bilo kakvog ugovora i ne imati strah od odbijenice ako do štetnog događaja dođe u privatnom dvorištu.