Novo ubojito oružje: Dron koji se proizvodi u kontejnerima na 3D printerima!

Dron ima najveću težinu pri polijetanju od 25 kg, može nositi teret od 4,5 kg i ima raspon krila od 2,1 metar

Tehnološki startup nedavno je prikupio 12 milijuna dolara od financijera kao što je Lockheed Martin za razvoj jeftinih minijaturnih tvornica dronova za 3D ispis za borbene zone poput Ukrajine. Firestorm Labs, tvrtka sa sjedištem u San Diegu, osnovana je nakon što je inženjer Ian Muceus posjetio Kijev u veljači. Temeljni plan startupa je proizvesti tvornice dronova koje stanu u klasični kontejner te se mogu postaviti bilo gdje u svijetu.

Kontejneri za prijevoz dronova dolaze u dvije glavne varijante, s opcijama od 6 metara i 12,2 metra, koje su trenutno u ponudi. Firestorm Lab tvrdi da bi ove jedinice trebale proizvesti oko 50 dronova mjesečno. Tvrtka objašnjava da se svaka od tvornica za 3D ispis može postaviti bilo gdje. Također, cijeli sustav ne mora se spojiti na strujnu mrežu, odnosno električnu energiju mogu mu osigurati agregati.

Što se tiče samih dronova iz 3D printera, proizvodu je naziv Tempest. Ima najveću težinu pri polijetanju od 25 kg, može nositi teret od 4,5 kg i ima raspon krila od 2,1 metar. Dug je 1,8 metara i može se konfigurirati ovisno o potrebnom dometu i brzini krstarenja. Dron se može rastaviti u  radi lakšeg transporta i ima izmjenjive pogonske sustave za različite potrebe misije.

Tvrtka vjeruje da bi ovo rješenje trebalo omogućiti korisnicima isporuku brze i učinkovite misije zračne podrške izravno na prve linije bojišnice. Firestorm Labs planira proizvesti više od 500 dronova mjesečno u svom pogonu u San Diegu. Strategija decentralizacije proizvodnje bespilotnih letjelica mogla bi protivnicima otežati uništavanje vojnih sposobnosti države ili država ciljanim udarima.

Širenjem proizvodnih kapaciteta, Firestorm Labs mogao bi pružiti otporno i fleksibilno rješenje za zemlje poput Ukrajine, koje se suočavaju s izazovima u održavanju stalne opskrbe vojnim bespilotnim letjelicama.