Dronovi su iznimno efikasni: Nova tehnologija u službi kažnjavanja nepropisnog ponašanja vozača u Španjolskoj!

Dronovi mogu nadzirati gotovo svaki prekršaj zahvaljujući svom privilegiranom položaju: mogu se podići do 120 m visine

Dronovi su odlična tehnologija za nadzor prometnih prekršaja jer se gotovo ne mogu otkriti i sposobni su nadzirati automobile i ono što vozači rade u njima. Osim toga, oni su sposobni kazniti nekoliko prekršaja odjednom. Takav dron je nedavno lansiran u Granadi, gdje dokazuje svoju ogromnu učinkovitost: u manje od minute uhvatio je dva vozača koji su počinili dva različita prekršaja. Ovaj dron počeo je pratiti nepropisno parkiranje početkom godine. Tada lokalna policija još nije sankcionirala prekršaje. Sada je drugačije.

U nedavno objavljenom videu policija Granade se hvali radom svoje jedinice Falcon. Prvo detektira ženu vozačicu u Nissan Micri s mobitelom u ruci. Nekoliko sekundi kasnije, Mercedes-Benz E-klase, snimljen je kako vozi trakom samo za autobuse. Tako je dron u samo 40 sekundi kaznio oba vozača, a lokalna policija hvali se time na društvenoj mreži. U ovom andaluzijskom gradu sada se vožnja trakom autobusa i taksija sankcionira s 80 eura, što je manji prekršaj, a vožnja s mobitelom u ruci je 200 eura.

Dronovi mogu nadzirati gotovo svaki prekršaj zahvaljujući svom privilegiranom položaju: mogu se podići do 120 m visine. Jedino što im u ovom trenutku nedostaje je radar pa su im kazne za prebrzu vožnju trenutno nedostižne. Glavna im je zadaća kontrolirati distrakcije, pri čemu je u prvom planu nepropisna uporaba mobitela, ali oni također služe za kontrolu korištenja sigurnosnih pojaseva ili sigurnosnih sustava za djecu.