Vozači, vrijeme je za zimsku opremu! Na našoj interaktivnoj karti pogledajte zimske dionice cesta!

Zimsku opremu na vozilima morate imati, a donosimo vam i zimske dionice cesta u Hrvatskoj

Od 15. studenoga na prometnicama u zimskim uvjetima, kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica, obvezna će biti i zimska oprema na vozilima, a ta će obaveza na snazi biti do 15. travnja. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Važno je da se podsjetimo na zimsku opremu koja je ključna za sigurnost i dobrobit svih sudionika u prometu. Kada govorimo o zimskoj opremi, gume su jedan od najvažnijih dijelova vašeg vozila. One predstavljaju vezu između vašeg automobila i ceste, a time i ključni faktor za sigurnost vožnje. Stoga je neupitno da bi ljetne gume trebali zamijeniti zimskima čim se pojave zimski uvjeti vožnje ili čim temperatura zraka padne ispod +7°C. U takvim uvjetima, ljetne gume gube elastičnost i svojstva prianjanja na podlogu koja su inače optimalna za toplije uvjete. Ljetne gume na snijegu gotovo da nemaju nikakve šanse. Najvažnija razlika je produljenje zaustavnog puta, što može biti izuzetno opasno. Na temperaturi od -10°C, automobil opremljen ljetnim gumama će se zaustaviti nakon 55 metara pri brzini od 60 km/h, dok će automobil koji ima zimske gume može se zaustaviti nakon samo 44 metra. Što su niže temperature, to je put kočenja duži, zbog čega je bitno imati zimske gume na sva četiri kotača.

U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak. Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg pripravnim na postavljanje na pogonske kotače.

Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom (na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno) bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom: vozaču prijeti novčana kazna od 130 eura.

Dodajmo još, novčanom kaznom u iznosu od 660 do 1990 eura kazniti pravna ili fizička osoba (obrtnik) ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.

Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 190 do 660 eura i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 130 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu, objavila je policija.

Novčanom kaznom u iznosu od 390 do 920 eura, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika (odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz prometa), kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje tri negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od najmanje šest mjeseci ako je prekršaj počinjen drugi put, odnosno najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći i svaki sljedeći put.

Informacije o zimskoj opremi u zemljama u Europi možete pogledati na našoj stranici o Zimskoj opremi u RH i Europi, a na našoj Interaktivnoj karti (link: https://map.hak.hr u rubrici mobilnost) i pogledati koje su to zimske dionice u Republici Hrvatskoj. Također, ovo je i karta koju je objavio MUP.

Pogledajte naš test zimskih guma…

VELIKI TEST ZIMSKIH GUMA: Mogućnosti (dobrog) izbora sve su veće!