U Kini radi prvi gravitacijski sustav za skladištenje električne energije: Umjesto baterija – betonski blokovi!

Velika prednost ovih sustava je što mogu pohraniti velike količine energije, a također imaju duži životni vijek od konvencionalnih baterija

Obnovljivi izvori energije poput sunca ili vjetra postaju sve važniji u globalnoj energetici, ali budući da ovise o vremenskim prilikama, jedan od ključnih problema je skladištenje energije kada ona nije potrebne, odnosno kada je potražnja mala. Sunce i vjetar stvaraju energije u specifičnim vremenskim uvjetima, a ne kada to ljudima najviše odgovara. Upravo to čini jedinstvenim novi sustav, koji je već počeo s radom u Kini.

Riječ je o gravitacijskom sustavu, naziva EVx, koji potpisuje švicarska tvrtka Energy Vault. Prvi sustav već radi na periferiji grada Šangaja, a tri nova su na putu. To je prvi veliki komercijalni gravitacijski sustav za pohranu energije. Prvi sustav koji već radi u Rudongu (provincija Jiangsu) i ima kapacitet od 25 MW/100 MW, povezan je s vjetroelektranom i nacionalnom električnom mrežom u Kini. Veza je stupila na snagu u prosincu 2023. i sada je u potpunosti operativna nakon primitka najnovijih autorizacija i validacija. Glavna zadaća je pohraniti višak energije vjetroturbina, a zatim ga ponuditi tijekom vršne potražnje. To znači da se čista energija ne gubi. U tome se ne razlikuje od drugih sustava temeljenih na stacionarnim baterijama.

Ono što je zapanjujuće u EVx-u je tehnologija koju koristi za pohranu te energije i koja nadilazi jednostavnu bateriju. To je zato jer se tehnologija Energy Vaulta temelji na gravitaciji i kinetičkoj energiji kroz automatizirani sustav velikih vaga. Višak energije, bilo vjetra ili sunca, pokreće dizalicu koja podiže posebne blokove na velike visine. A kada se takva energija treba osloboditi, ti blokovi se ispuštaju, pretvarajući je u kinetičku energiju, koju generatori kao što su turbine pretvaraju u električnu energiju.

Prvi EVx koristi ogromne betonske blokove, ali sustavi se oslanjaju i na vodu pohranjenu u blokovima. Ti blokovi, kojih ima stotine unutar zgrade pokraj kineskog grada, široki su i visoki oko 3 metra. Energy Vault se može pohvaliti da ove vrste tehnologija pohrane temeljenih na gravitacijskoj energiji omogućuju više od 80% čuvanja energije pri procesu punjenja i pražnjenja.

Osim toga, velika prednost ovih sustava je što mogu pohraniti velike količine energije, a također imaju duži životni vijek od konvencionalnih baterija, jer se ne degradiraju. Dodajte tome i da je zgrada modularna pa ih možete po potrebi dodati više ili manje, ovisno o količini energije koju želite pohraniti. Ukupno će sve implementacije Energy Vaulta u Kini imati 3,7 GWh.