Tržište rabljenih vozila: Teslini kupci nisu zadovoljni jer njihovi automobili najviše gube na cijeni!

Prema podacima iSeeCarsa, u prosjeku novi automobili Tesle u SAD-u koštaju 36.514 dolara, a nakon samo godinu dana obezvrijeđeni su za 14.808 dolara

Kada marka snizi cijenu novog automobila, njegova vrijednost pada i automatski taj model košta manje na tržištu rabljenih. To je ono što se dogodilo s Teslom tijekom prošle godine. Sa svakim padom cijene novih Tesla, rabljene Tesle gubile su vrijednost na tržištu rabljenih, do te mjere da je Tesla postao brend koji najviše pada na tržištu rabljenih. Ovo je zaključak do kojeg je došla studija iSeeCars nakon analize cijena više od 1,8 milijuna rabljenih automobila starih između 1 i 5 godina prodanih od veljače 2023. do veljače 2024.

Elon Musk želio je promijeniti pravila igre prodaje automobila, a vrijeme pokazuje da to vjerojatno nije dobro shvatio. Želio je izbjeći posrednike, orijenirati se na direktnu prodaju te osigurati prodaju što veće količine novih automobila uz velike popuste. Tu je uskočila politika popusta. Ono što se posljedično dogodilo je da su rabljene Tesle izgubile na cijeni 28,9% u jednoj godini. Prema podacima iSeeCarsa, u prosjeku automobili ove tvrtke u SAD-u koštaju 36.514 dolara, a nakon samo godinu dana obezvrijeđeni su za 14.808 dolara. Na drugom mjestu na tablici marki koje su najviše pojeftinile nalazi se Alfa Romeo. Automobili talijanske tvrtke obezvrijeđeni su za 13,3 posto. Puno je to, ali daleko od Tesli, koje trostruko brže gube vrijednost od Maseratija koji je treća marka s najvećim padom vrijednosti na tržištu rabljenih s gubitkom vrijednosti od 9% iz godine u godinu.

Studija donosi i općenitije zaključke koji nadilaze brendove. Jedan je da cijene rabljenih automobila, općenito, polako padaju zadnjih 12 mjeseci. Drugi zaključak je da električni automobili prednjače u padu cijena rabljenih vozila. Cijena automobila općenito je pala za 3,6% u 2023., dok je cijena hibrida pala za 6,5%, a cijena električnih automobila za 31,8%.

S druge strane, postoje oni koji na tržištu rabljenih koštaju više nego prije godinu dana. Prednjači Porsche 718 Cayman, a slijede ga hibridni BMW serije 5, Volvo S90, Porsche 718 Boxster i, zatvarajući top 5, BMW serije 4 Gran Coupé.