Predviđaju nam iznimno toplo ljeto: Znanstvenici su pronašli novi način predviđanja vremena, povezan s otapanjem leda na Grenlandu!

Oltmanns kaže da se lokacija, opseg i snaga događaja povezanih s otapanjem leda mogu koristiti za procjenu naknadnog obrasca toplog i suhog vremena nad Europom

Kada čujete pojam dugoročna vremenska prognoza vjerojatno vam se diže kosa na glavi. Jer pogoditi kakvo će vrijeme biti za pet mjeseci na nekom području je iznimno teško. No novi rad u časopisu Weather and Climate Dynamics sugerira da se brzinom otapanja grenlandskog ledenog pokrivača može predvidjeti vrijeme sljedećeg ljeta u Europi, piše The Guardian.

Navodno se radi o iznimno kompleksnoj jednadžbi, ali pokuštat ćemo pojednostaviti. Prema dr. Marileni Oltmanns iz Nacionalnog oceanografskog centra Ujedinjenog Kraljevstva, vodećoj autorici studije, to se može objasniti ovako:

– Topli uvjeti na Grenlandu rezultiraju otapanjem leda i ta voda završava u Atlantiku. Budući da je lakša od morske vode, ta se otopljena voda nalazi na površini oceana i smanjuje izmjenu topline između zraka i mora. To dovodi do jačih vjetrova u području otopljene vode. Zimi vjetrovi pokreću sjevernoatlantsku struju prema sjeveru, a to je produžetak Golfske struje. Sljedećeg ljeta vjetrovi slijede smjer struje i preusmjeravaju se prema sjeveru. To pomaže u stvaranju vrste uvjeta atmosferske cirkulacije velikih razmjera koji donose toplije i suše vrijeme nad Europom.

Oltmanns kaže da se lokacija, opseg i snaga događaja povezanih s ovom vodom mogu koristiti za procjenu naknadnog obrasca toplog i suhog vremena nad Europom.

– Na temelju identificiranog lanca događaja, očekujemo da će oceansko-atmosferski uvjeti biti povoljni za neuobičajeno toplo i suho ljeto nad južnom Europom ove godine – kaže Oltmanns.