Velika prilika za zelenu tranziciju i autoindustriju: Zemlja krije ogromna nalazišta vodika!

Vodik koji se prirodno zadržava u podzemlju mogao bi biti dovoljan da zadovolji predviđenu potražnju tijekom nekoliko stoljeća, piše u izvještaju koji je objavio Geološki institut SAD-a

Na nedavnom sastanku Američke udruge za napredak znanosti u Denveru, Geoffrey Ellis iz Geološkog zavoda SAD-a rekao je da postoji čak 5,5 trilijuna tona vodika u podzemnim naslagama diljem svijeta. Ova bi količina bila više nego dovoljna da zadovolji potrebe naše civilizacije stotinama godina. Proizvodnja vodika stvara štetne emisije za naš planet jer zahtijeva velike količine električne energije u posebnim postrojenjima. Međutim, posljednjih godina geolozi otkrivaju prirodne rezerve vodika u raznim dijelovima svijeta.

Na primjer, ogromno ležište u podzemlju Lorraine, regije u sjeveroistočnoj Francuskoj, moglo bi sadržavati 6 milijuna tona vodika, što je ekvivalent više od polovice trenutne globalne proizvodnje ovog plina. S ekološke perspektive, ova vrsta vodika ima prednosti čak i u odnosu na zeleni vodik, koji se dobiva elektrolizom vode korištenjem električne energije iz obnovljivih izvora. Ponekad se bijeli vodik ne može naći u svom čistom obliku, već pomiješan s drugim plinovima, poput metana, od kojih se mora odvojiti. Stoga proces ekstrakcije može osloboditi saklenički plin metan u atmosferu. Unatoč tome, znanstvenik tvrdi da bi ovaj način dobivanja vodika mogao biti znatno ekološki prihvatljiviji od proizvodnje zelenog vodika. Za sada su tvrtke tek počele istraživati potencijal bijelog vodika, ali prema uglednom Financial Timesu mogućnosti su ogromne i već privlače značajna ulaganja.

Perspektive korištenja vodika su ogromne, od industrije, prometa…