Briga za životinjice: Gase cestovnu rasvjetu da bi spasili kukce!

Do 15. listopada Norveška Uprava za javne ceste noću gasi rasvjetu na četiri dionice cesta kako bi poštedjela insekte.

– U travnju se kukci bude u životu, a u listopadu idu na spavanje. Priroda u ovom dijelu godine vrvi životom, stoga smo ovo razdoblje odabrali da testiramo mjeru gašenja cestovne rasvjete – kaže savjetnik Erling Fjeldaas u Odjelu za klimu i okoliš Norveške državne uprave za javne ceste. Gašenje rasvjete je pilot projekt u suradnji s Okružnim vijećem Vestfolda za smanjenje negativnog učinka cestovne rasvjete na prirodu, a posebno na leteće insekte.

– Osvjetljenje ceste negativno utječe na insekte. Posljedice su, na primjer, da se vrte oko izvora svjetlosti, bježe od važnih staništa ili ne vide nebeska tijela, a ovise o njima da se orijentiraju. Svjetlosno onečišćenje veliki je problem koji se globalno povećava za deset posto godišnje i faktor koji pridonosi smanjenju broja insekata – kaže Erling Fjeldaas.

Svake godine u posljednjih 25-30 godina ukupna količina insekata u svijetu pada za 2,5 posto godišnje, pokazuje jedno  Globalno izvješće. Kukci oprašivači imaju važnu ulogu u ekosustavima. Oni oprašuju, razgrađuju organske tvari i predstavljaju hranu za druge životinje. Dakle, ako kukci nestanu, ekosustavi će se urušiti. Svjetla se gase u periodu od 00:00 – 05:00 sati, u doba dana kada je na cesti malo prometa. Dionice ceste su odabrane jer je cestovna rasvjeta na njima imala visok negativan učinak na prirodu, a postavljeni su i znakovi obavijesti koji upozoravaju sudionike u prometu na noćno gašenje.