Održana radionica za stručnjake o naprednim sustavima podrške vozačima: Velike promjene dolaze!

Hrvatski autoklub i ostali autoklubovi uključeni u provedbu projekta angažirani su na provedbi kampanje informiranja korisnika te osvještavanja o funkcijama naprednih sustava pomoći vozačima i pojedinim razinama automatizacije u vozilima

Od 20. do 22. ožujka 2024. u testnom centru mobilnosti njemačkog autokluba ADAC u Penzingu pored Munchena održana je radionica za prometne stručnjake u sklopu međunarodnog projekta Hi-Drive.

Hi-Drive je četverogodišnji istraživački projekt za rješavanje izazova visoke automatizacije, čija je provedba počela u srpnju 2021. Sufinancira ga program za istraživanja i inovacije Europske unije Horizon 2020 te okuplja 40 partnera, među kojima su i europski proizvođači automobila te 11 autoklubova – uključujući i Hrvatski autoklub. Ovaj najveći europski automobilski projekt u područjima autonomne i kooperativne vožnje unaprjeđuje široku primjenu visoko autonomne vožnje, proširujući domenu operativnog dizajna (ODD) funkcija autonomne vožnje.

Projekt Hi-Drive je usmjeren na uspostavu minimalnih standarda primjene i razvoje naprednih sustava pomoći vozačima (Advanced Driver Assistance Systems – ADAS), a neki od ciljeva su harmonizacija procedura testiranja sustava na javnim prometnicama, podrška EU upravljanju prometom za autonomnu vožnju visoke razine te informiranost i razvoj razumijevanja korisnika u interakciji sa autonomnim vozilima.

Na radionici za stručnjake predstavnici autoklubova, proizvođača i drugih dionika u projektu upoznavali su se, na prometnom vježbalištu i u stvarnim prometnim uvjetima, s ADAS tehničkim rješenjima implementiranim u osobnim automobilima različitih proizvođača. Također, su zajednički razvijali module i standarde edukacije korisnika o pojedinim ADAS sustavima, pripremajući se tako za provedbu edukativne kampanje koja će se u sklopu projekta provoditi tijekom 2024.

Ovim projektom zajednički oblikujemo budućnost i novo razdoblje mobilnosti. Cilj nam je povećati razumijevanje i interakciju korisnika s naprednim vozačkim tehnologijama, rekao je dr. sc. Sinan Alispahić, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba, koji je zajedno sa suradnicima sudjelovao u radionici.

Hrvatski autoklub i ostali autoklubovi uključeni u provedbu projekta angažirani su na provedbi kampanje informiranja korisnika te osvještavanja o funkcijama naprednih sustava pomoći vozačima i pojedinim razinama automatizacije u vozilima.