Kviz pitanje: Znate li koji kvar najavljuje ova lampica upozorenja na instrumetnoj ploči automobila?

Generalno, vozači imaju velike probleme s prepoznavanjem ključnih (ali manje poznatih) lampica upozorenja...

Nova mobilnost donosi i nova svjetla upozorenja na instrumentoj ploči. S električnim atomobilima dolaze novi sustavi, a uz njih idu i indikatori. Premda je broj električnih automobila raste, većina vozača ne zna što znači simbol žutog automobila s velikim uskličnikom: označava kvar na električnom sustavu, odnosno probleme s baterijom, kabelima ili vožnji električnim automobilom. Ako svijetli crveno to je znak za neposrednu opasnost.

Britanski osiguravatelj Confused.com naručio je reprezentativno istraživanje na 2200 sudionika iz 27 zemalja EU. Rezultat je da čak 80 posto sudionika ne bi prepoznalo kvarove na električnim automobilima po indikacijama signalnih lampica. Općenito, simboli na instrumentoj ploči su crveni, žuti i zeleni, a tu su i plava te bijela svjetlost. Sama boja daje naznaku hitnosti. Plavo svjetlo označava uključena duga svjetla, bijela obično označava informaciju. Zeleno simbolizira aktiviranu funkciju, a žuta je najava problema, potrebno je odmah provjeriti zahvaćeno područje (npr. tlak u gumama). Crvene lampice su najave ozbiljnih problema i kvarova te signal za brzi poziv mehaničaru.

U anketi je Confused postavljao pitanja i o lampicama koje su već desetljećima vezane uz automobile s motorima s unutarnjim sagrijevanjem. Rezultati su bili mnogo bolji, ali neki vozači imali su probleme s raspoznavanjem.  Na primjer, žuti simbol ABS-a bio je poznat za 35 posto vozača, 32 posto nije prepoznalo žuti simbol s uskličnikom za tlak u gumama. Što reći na kraju, ako imate električni automobil pogledajte knjižicu vašeg vozila i upoznajte se s novim znakovima, a u svakom slučaju ponovite značenje svih simbola.

Pogledajte s kojim su simbolima ispitanici imali najviše problema… Uglavnom su to lampice za električne automobile, ali ima i onih za hibride. 

Dreamstime

1. Simbol uskličnika koji označava kvar u električnom automobilu nije prepoznalo 80 posto sudionika iz Europske unije.

Confused.com

2. Čak 77 posto ispitanih nije znalo da ovaj simbol znači da je aktivirana automatska ‘funkcija krstarenja’ – za uštedu energije.

Confused.com

3. Kada ovaj simbol zasvijetli, električni automobil je spreman za vožnju – 68 posto stanovnika EU nije to znalo.

Confused.com

4. Automobil (hibridno vozilo) vozi u električnom načinu rada – 60 posto nije znalo značenje.

Confused.com

5. Ograničena snaga, usporena vožnja – 59 posto ispitanika nije znalo značenje te lampice.