Direktor Stellantisa: Nema previše smisla opteretiti autombil s 500 kg baterija za 400 km dometa!

Tavares je istaknuo da će baterije za električna vozila trebati vrlo značajan napredak kemije kako bi se prepolovila njihova masa tijekom sljedećeg desetljeća

Nisu svi uvjereni da su električna vozila rješenje mobilnosti budućnosti. Izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares jedan je od onih koji sumnjaju da će modeli s nultom emisijom funkcionirati za sve u svakom dijelu svijeta, piše Automotive News Europe. Pogotovo tamo gdje ljudi imaju problem sa stabilnim pristupom električnoj energiji.

– Trebali bismo se odmaknuti od dogmatskog razmišljanja gdje jedna veličina odgovara svima. Mislim da ovo neće uspjeti. Ono što bih želio dodati jest da trenutna električna vozila mogu biti rješenje za neka od naših društava – rekao je Tavares.

Tavares je istaknuo da će baterije za električna vozila trebati vrlo značajan napredak kemije kako bi se prepolovila njihova masa tijekom sljedećeg desetljeća. Rekao je da oko 500 kg sirovina koje su trenutno potrebne za izradu baterije nisu osobito razuman podatak iz ekološke perspektive.

– Industrija, temeljena na novim kemijama, mora u sljedećem desetljeću postići napredak u pogledu gustoće snage ćelija, tako da smanjimo za najmanje 50 posto težinu i potrošnju sirovina za električna vozila – rekao je Tavares.

Nema smisla, rekao je, staviti dodatnih 500 kg sirovina u električna vozila kako bi se postigao  domet od samo 400 km. To se mora promijeniti i mora se smanjiti količina korištenog litija.