Kineska tvrtka ima revolucionarnu bateriju: Domet od 2000 km i minimalna masa!

Kineski inženjeri stvorili su novu čvrstu bateriju s rekordnom gustoćom energije. Izum će električnim automobilima dati manju težinu i domet od 2000 km

Potraga za sve boljim baterijama stalno doseže nove razine. Kineska tvrtka Tailan New Energy razvila je novu čvrstu bateriju s ultravisokom gustoćom energije, navodi se. Prototip je prva litijeva metalna baterija na svijetu za automobile s gustoćom energije od 720 Wh/kg, piše Cnevpost. Današnji električni automobili koriste litij-ionske baterije u kojima se energija pohranjuje u tekućem elektrolitu. Baterija u čvrstom stanju zamjenjuje tekućinu čvrstim materijalom. Ova promjena nudi više prednosti u odnosu na litij-ionsku bateriju. Manja je vjerojatnost pregrijavanja i očekuje se da će pružiti veći domet kroz veću gustoću energije. Također se tvrdi da se baterija puni brže nego što je potrebno prosječnom vozaču automobila da napuni svoj spremnik goriva. No s druge strane, dosad je bila kraća trajnost takvih baterija.

Rekordna gustoća baterije Tailan New Energya dat će električnim automobilima domet od 2000 km. Istodobno, 720 Wh/kg znači da svaki kilogram baterije pohranjuje 0,72 kWh. To znači da bi baterija sa 72 kWh, što je današnji prosjek za električne automobile, težila samo 100 kg. To je velika razlika u odnosu na 400 kg koliko današnja električna vozila obično teže sa sličnim kapacitetom baterije.

Tvrtka je osnovana 2018. godine. Fokus je bio na litijevim baterijama u čvrstom stanju i razvoju tehnologije materijala. Tailan New Energy je objavio da su baterije testirane i spremne za početak proizvodnje, a prvi automobil s baterijom u čvrstom stanju trebao bi stići već u svibnju.