Na mora stiže veliki jedrenjak-kruzer: Imat će sposobnost ploviti samo na – vjetar!

OE Corinthian neće biti samo tehnološko čudo, nego i primjer luksuza na morima i oceanima

Prvi brod u floti Orient Expressa Sileanseas zvat će se Corinthian i trenutno je u izgradnji u Chantiers de l’Atlantique u Saint-Nazaireu u Francuskoj. Francusko brodogradilište izvorno je osmislilo koncept Silenseas temeljen na svom inovativnom rješenju pogona na vjetar, nazvanom Solid Sail.

OE Corinthian će biti dugačak više od 220 metara, što ga čini najvećim svjetskim jedrenjakom i najvećim svjetskim brodom za krstarenje s pogonom na vjetar. Sustav Solid Sail na brodu sastojat će se od tri ogromna jarbola, svaki će biti viši od 100 metara, i tri kruta jedra.

Unatoč ogromnim proporcijama broda, za ovaj se sustav kaže da je dovoljno učinkovit da osigura potpunu propulziju sve dok su ispunjeni pravi vremenski uvjeti i uvjeti plovidbe. Ovo je i hibridni brod dizajniran da se oslanja i na LNG ukapljeni prirodni plin, kada uvjeti za plovidbu na jedra nisu idealni.

Kombinacijom LNG-a s pogonom potpomognutim vjetrom, Corinthian ići će dalje od bilo kojeg modernog broda za krstarenje. Plovilo je također dizajnirano da bude spremno za vodik kako bi u budućnosti moglo uključiti i ovu zelenu tehnologiju.

OE Corinthian neće biti samo tehnološko čudo, nego i primjer luksuza na morima i oceanima. Predsjednički apartman na brodu će nuditi 1415 četvornih metara prostora, s raskošnom terasom koja ima 530 četvornih metara. Očekuje se da će OE Corinthian isploviti 2026. godine.