Krao je struju za električni automobil: Kazna je zatvor i više od 800 eura!

Nakon policijskog očevida pokrenut je postupak protiv muškarca koji se tereti za kazneno djelo protuzakonitog preusmjeravanja energije

Punjenje električnog automobila može biti težak izazov za one koji žive u stanovima u stambenim zgradama. Muškarac u 50-ima iz Växjöa u Švedskoj pronašao je kreativno rješenje. Uključio je svoj električni automobil u utičnicu u garaži javnog stambenog poduzeća Vidingehem u Växjöu. No ideja je otkrivena i stambeno poduzeće nije na nju gledalo blagonaklono. Nakon policijskog očevida pokrenut je postupak protiv muškarca koji se tereti za kazneno djelo protuzakonitog preusmjeravanja energije. Kazna je 30 dana zatvoru te 840 eura, javlja švedski Radio P4 Kronoberg. Šveđani su očigledno osjetljivi na krađu energije.

Punjenje iz utičnica uz cestu samo po sebi nije zabranjeno, sve dok se radi o vlastitoj energiji. No Švedska uprava za energetsku sigurnost upozorava na opasnost od požara i poziva vlasnike automobila da smanje snagu punjenja. Stvari koje utječu na sigurnost su, primjerice, kolika je snaga punjenja, koliko često punite, kako je projektiran vaš električni sustav i u kakvom je stanju te kako se namjerava koristiti, pišu nadležni.

Nezakonito preusmjeravanje energije je kazneno djelo prema poglavlju 8. Odjeljak 10. Kaznenog zakona. Za protupravno preusmjeravanje energije kaznit će se onaj tko električnu energiju, toplinsku energiju iz cjevovodnog sustava za grijanje ili toplinsku energiju nezakonito preusmjerava. Kazna je novčana ili kazna zatvora do jedne godine.