Sajam automobila u Pekingu: CATL je prikazao novu bateriju s jeftinijom tehnologijom, bez kobalta i nikla, s dometom od 1000 km!

S novom baterijom moguće je nadopuniti 600 kilometara dometa za samo 10 minuta

Kineski baterijski div CATL pokazao je novu bateriju za električna vozila Shenxing Plus na sajmu automobila u Pekingu. Temelji se na jeftinijoj i stabilnijoj tehnologiji litij-željeznih fosfata (LFP) i stoga je baterija bez kobalta i nikla.

Unatoč činjenici da se radi o LFP tipu baterije, pokazuje performanse koje su na mnogim razinama bolje od današnjih baterija visokih performansi koje se temelje na skupljim tehnologijama. Kada je riječ o brzom punjenju, ono zadovoljava zahtjeve 4C, odnosno puni ciklus punjenja za 15 minuta.

Katoda u Shenxing Plusu optimizirana je do razine nanočestica, a anoda se sastoji od materijala u obliku 3D saća, koji povećava gustoću energije. S gustoćom energije od 205 Wh/kg, baterija standardne veličine prema današnjim standardima može dosegnuti domete znatno veće od 1000 kilometara, obećava CATL. Osim toga, bit će moguće nadopuniti 600 kilometara za samo deset minuta.

– To će omogućiti novim električnim vozilima ne samo da zadovolje potrebe putovanja na posao u urbanim područjima, već da se nose s putovanjima na velike udaljenosti između provincija – navodi se u priopćenju CATL-a.

Zasad nema planova o početku proizvodnje, ali govori se o roku od osam do deset mjeseci.