Prva na svijetu? Dolazi cesta s mirisom, u asfalt je ‘ugrađena’ voćna aroma!

Gradsko vijeće uvjerava da će češće koristiti ovu vrstu asfalta u budućnosti

Ukupno će u pilot programu u Madridu, glavnom gradu španjolske, biti pedesetak ulica koje će imati aromatični asfalt. Ideja je poboljšati mirise u gradskim područjima, premda ova cestovna aroma neće trajati vječno. Ovu kampanju predstavio je gradonačelnik José Luís Martínez Almeida. Prva ulica s aromatičnim asfaltom bila je Calle Jazmín, u Ciudad Linealu, ali neće nositi miris cvjetne livade nego voća – manga.

Veliko pitanje na koje tek treba odgovoriti jest koliko će dugo taj miris trajati, nakon procesa ponovnog popločavanja. Upravo je to još jedan od ciljeva ovih testova: doraditi tehniku i analizirati trajnost arome nakon prelaska destaka tisuća automobila i drugih vozila preko kolnika, te vremenskih utjecaja poput kiše ili promjena temperature. Važan test bit će ljeti: u sve češćim toplinskim valovima, s temperaturama koje prelaze 40ºC, površina ceste u Madridu može dosegnuti temperature i do 70ºC. Asfalt je također jedna od podloga koja upija najviše topline, a koju zadržava i tijekom noći, generirajući takozvane toplinske valove.

Gradsko vijeće uvjerava da će češće koristiti ovu vrstu asfalta u budućnosti. No, to će ovisiti i o tome kako će ovu ideju prihvatiti građana. Ovu posebnu cestovnu podlogu razvila je Padecasa, jedna od tvrtki kojoj su dodijeljene ove radove, u suradnji sa Sveučilištem Alfonso X el Sabio i tvrtkom Kao Chemicals Global. Miris manga neće biti jedini, bit će i drugih vrsta aroma za preostalih 49 ulica na koje će biti postavljen asfalt.