Francuska kreće u velike subvencije za kupnju električnih automobila: Za ‘Kineze’ i dalje neće biti novca?!

Pakt dolazi usred državnog posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Francuskoj u ponedjeljak i utorak

Francuska vlada dogovorila je s automobilskom industrijom važan dokument koji postavlja nove ciljeve za prodaju električnih vozila. Ugovor između vlade, francuskih proizvođača i sindikata ima cilj četverostruko povećanje prodaje električnih automobila na baterije na 800.000 primjeraka godišnje 2027. godine. Također se cilja šesterostruko povećanje za električna laka gospodarska vozila, na 100.000 godišnje. Premda nema jasno navedenog iznosa za nove subvencije, država se obvezuje nastaviti s potporom za kupnju i najam električnih vozila. Ugovor također ima poglavlje o osiguranju suvereniteta koje uključuje testiranje otpornosti na stres opskrbnih lanaca za kritične materijale.

Novi strateški ugovor dolazi u trenutku kada su Francuska i druge europske države oglasile uzbunu zbog rizika od prevelikih kapaciteta na kineskom tržištu električnih vozila, odnosno velikom izvozu u Europu, koji bi mogao uništiti lokalnu industriju, piše Bloomberg. Europska komisija djelovala je u skladu s tim zabrinutostima pokretanjem istrage o potpori Kine sektoru električnih vozila.

Francuska je poduzela vlastitu akciju protiv kineskog uvoza ograničavanjem novčane potpore za kupnju električnih vozila na vozila s najmanjim ugljičnim otiskom u proizvodnji. Potez je to koji de facto isključuje mnoge modele proizvedene u Kini, koji u proizvodnji imaju veći ugljični otisak. Tako je Francuska elegantno izbjegla subvencije za kupnju kineskih vozila, a čini se da će se tako i nastaviti. Također, Francuska je prva zemlja koja je upotrijebila nova europska pravila kako bi podržala industriju baterija u nastajanju zelenim poreznim olakšicama.

Opsežni sporazum također uključuje okvir za suradnju na inovacijama, prekvalifikaciji, jačanju opskrbnog lanca sektora u Francuskoj i povećanju mreže stanica za punjenje.

Pakt dolazi usred državnog posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Francuskoj u ponedjeljak i utorak. Očekivalo se da će napetosti između EU i Kine oko električnih vozila biti središte Xijevog posjeta Francuskoj.