Novi veliki sustav za pohranu električne energije: Upumpava se ogromna količina zraka u bivši rudnik…

Prijelaz na energiju vjetra, vode i sunca zahtijeva velika skladišta energije. Hydrostor je stoga razvio kombinaciju sustava za pohranu pomoću komprimiranog zraka i vode

Prema studiji sveučilišta Stanford, potpuna tranzicija u obnovljivu energiju iz energije vjetra, vode i sunca moguća je uz pomoć trenutnih tehnologija. Međutim, budući da su obnovljivi izvori energije puno nestabilniji od nuklearnih elektrana (proizvodnja se odvija u nejednakim intervalima), elektrana na ugljen i plin, uz nove elektrane potrebna su velika skladišta energije. Kanadska tvrtka Hydrostor stoga je razvila kombinaciju skladišnog sustava na bazi komprimiranog zraka i pumpne stanice/elektrane. U Kanadi je tvrtka već izgradila malo pilot postrojenje 2019. godine koje može osigurati kapacitet od 1,75 megavata (MW) u razdoblju od šest sati. Učinkovitost sustava je 60 posto, a to znači da se gubi 40 posto potrošene energije.

Sada je Hydrostor najavio izgradnju znatno većeg skladišta energije u australskoj divljini. Novi sustav za pohranu energije koristi obnovljive izvore energije koje kompresor koristi za proizvodnju komprimiranog zraka. Ohlađeni zrak upumpava se u pećinu duboku oko 300 metara, u kojoj su se prije kopali kositar, srebro i olovo. Kao rezultat toga, voda prisutna u špilji diže se na površinu zemlje kroz drugu cijev.

Kada je pohranjena energija ponovno potrebna, komprimirani zrak se oslobađa. Ovo pokreće generator koji proizvodi električnu energiju. Kako navode iz tvrtke, sustav je pogodan za dugotrajno skladištenje jer je zrak, zbog velike mase vode stalno, pod pritiskom i ne može izaći.

Radovi na izgradnji skladišta energije u Australiji trebali bi započeti već krajem 2024. i trajati do 2027. Očekuje se da će sustav za skladištenje energije moći osigurati 200 MW snage tijekom osam sati, što je dovoljno za napajanje gradića. Hydrostor će u budućnosti izgraditi i skladište energije u Kaliforniji koje će isporučivati 500 MW u razdoblju od osam sati.