Opasne gume: Znanstvenik tvrdi da je njihova prašina ozbiljan zdravstveni problem!

Profesor Thilo Hofmann sa Sveučilišta u Beču rekao je za New Scientist da su čestice istrošenih guma ozbiljan ekološki i zdravstveni problem, u nekim slučajevima i više od ostalih plastičnih tvari

Znanstvenik je naglasio da je najštetnija stvar udisanje prašine, koja polako truje naša tijela. Spoj od kojeg se proizvode gume uključuje prirodne i sintetičke gume, ugljičnu čađu, silicijev dioksid, ulja i proizvode na bazi ulja, smole, sumpor, akceleratore procesa vulkanizacije i mnoge druge kemijske dodatke i pojačivače. Međutim, Hofmann je naglasio da ne postoje propisi koji proizvođačima ograničavaju dodavanje određenih sastojaka u smjesu.

Važno je da toksični spojevi mogu ući u vodene tokove, ugrožavajući floru i faunu koja tamo živi.

– Kemikalije koje se ispiru iz plastike, uključujući otpadne gume, mogu dugoročno predstavljati još veći rizik za okoliš i ljudsko zdravlje od fizičkih svojstava samih čestica – rekao je prof. Hofmann. Znanstvenik je također naveo rezultate studije iz 2020. godine – jedan od aditiva koji se koristi u proizvodnji guma dovodi do, smrti riba u rijekama. Štoviše, štetni elementi često završavaju na našim stolovima – biljke ih apsorbiraju poput spužve.

Luzian Hämmerle, jedan od suradnika prof. Hofmanna, proveo je zanimljiv eksperiment. Zelenoj salati koja raste u loncima dodao je četiri spoja s različitim kemijskim strukturama, koji se koriste u proizvodnji guma. Nakon tri tjedna provjerio je kako su biljke reagirale na kemikalije. Pokazalo se da su njihovi listovi sadržavali prilično velike količine tri od četiri tvari. Njihova razina varirala je ovisno o tlu u kojem su biljke rasle. Znanstvenici žele da vlade poduzme mjere u ograničavanju toksičnih aditiva koji se koriste u proizvodnji guma. Premda još uvijek nedostaje detaljnih istraživanja i podataka o štetnosti spojeva i njihovom utjecaju na ljudsko zdravlje (kako se prisjeća prof. Hofmann, prije deset godina, kada su on i njegova skupina počeli proučavati štetnost čestica iz guma, pokazalo se da gotovo nitko prije nije proveo slične analize), prisutnost istih u hrani i okolišu je alarmantna. Prema njihovom mišljenju, proizvođači bi trebali koristiti samo netoksične tvari i usredotočiti se na povećanje vijeka trajanja guma kako bi se istrošile što je moguće sporije, naravno, bez ugrožavanja voznih karakteristika.

Drugi način za smanjenje negativnog utjecaja prašine u gumama bio bi korištenje dodatnih filtera u automobilima za njegovo hvatanje, kao i izgradnja spremnika za zadržavanje onečišćene vode s cesta. Tada bi se pravilno pročišćen i toksični spojevi neutralizirali. Takvo rješenje već se koristi u Velikoj Britaniji. Naravno, prema istraživačima, broj automobila na cesti također treba smanjiti, a fokus bi trebao biti na razvoju javnog prijevoza. Ako političari ne poduzmu ništa, problem će rasti, kaže znanstvenik. Tržišni podaci ne lažu. Prodaja automobila raste, kao i potražnja za gumama.