Amerikanci pripremaju veliki podvodni dron: Imat će važnu ulogu u vojsci!

Veliki podvodni dron bez posade koje je dizajnirala obrambena tvrtka Northrop Grumman testiran je u oceanu blizu obale Kalifornije

Veliki proizvođač oružja Northrop Grumman razvio je novi podvodni dron za američku Agenciju za napredne istraživačke projekte u obrani (DARPA). Dron je inspiriran najvećom ražom na svijetu – mantom. Radovi na projektu Manta Ray traju već neko vrijeme, a sada u velječi i žujku su obavljen prvi praktični testovi u oceanu uz obale Kalifornije.

Plovilo je bez posade i namijenjeno je podvodnim aktivnostima. Može se podijeliti na module koji se prevoze kopnom do vodenog tijela gdje će se koristiti, a zatim sastaviti na licu mjesta. Točne dimenzije podvodnog drona nisu objavljene, ali na jednoj od objavljenih slika vidi se zajedno s manjim brodom, što daje naznaku njegove veličine.

Manta Ray je opremljena učinkovitim podvodnim pogonskim sustavom i senzorima koji omogućuju otkrivanje podvodnih opasnosti. Plovilo bi također trebalo biti u stanju usidriti se i ući u neku vrstu položaja za odmor, a pritom ostati ispod vode. Činjenica da se može podijeliti na module te da se može otpremiti kopnom, također znači da nema potrebe za posebno izgrađenim lukama i da možete brzo doći do područja gdje su prijetnje otkrivene.

Cilj je stvoriti vozilo s velikom autonomijom koje može pokriti velike udaljenosti i pritom nositi teret. Kakav? Možemo samo nagađati… Projekt traje već pet godina, a o pogonu se malo zna, osim da mu je  cilj iskoristiti kretanje oceana za akumuliranje energije (električni sustav?). Takvi bi dronovi mogli pomoći u potrazi za kineskim ili ruskim podmornicama.

Podsjetimo, u siječnju 2023. Rusija je objavila da je proizvela podmornički dron dugog dometa, nazvan Poseidon. Izgleda poput torpeda, ali ga pokreće nuklearna energija i može nositi nuklearnu bojevu glavu.