Znanstvenici tvrde: Manje starih dizelaša u prometu – manje obolijevanja od astme!

Više od 200 gradova diljem Europe postavilo je ekološke zone, ali neke su i ukinute

Čini se da su znanstvenici pronašli vezu između ispušnih plinova vozila i povećenog obolijevanja od astme. Zaključio je to veliki tim iz berlinskog instituta za istraživanje klime MCC, sveučilišta u Frankfurtu na Majni i Maastrichtu. Djeci čije su majke tijekom trudnoće živjele ekološkoj zoni, odnosno u zoni u kojoj je bio zabranjen promet starijih dizelskih vozila, i koja su tamo boravila najmanje do svog prvog rođendana propisano je 13 posto manje lijekova za astmu u prvih pet godina života. Ovo je rezultat studije objavljene u stručnom časopisu Economic Policy, koja se temelji na anonimnim podacima pacijenata iz udruge zdravstvenog osiguranja AOK.

Kako dob djece raste, korist se postupno povećava, te se pozitivan učinak može očekivati tijekom cijelog života. Pola milijuna novorođenčadi, rođeno od 2006. do 2017. godine, praćeno je u njemačkim gradovima. Tim je radio slično laboratorijskom eksperimentu s eksperimentalnom i kontrolnom skupinom, objasnila je glavna autorica Hannah Klauber iz MCC-a. Podaci se mogu usporediti s podacima djece iz gradova slične socijalne strukture i vremenskih uvjeta, koja su ekološku zonu uvela kasnije ili je uopće nisu uvela. Ekološke zone obično su područja u gradskim središtima i gusto naseljenim stambenim četvrtima u koja više ne smiju prometovati vozila određenih klasa ispušnih plinova. Posebno su stariji dizelski automobili pogođeni zabranama vožnje koje u njemačkim gradovima postoje od 2008. godine. Već je iz prijašnjih istraživanja bilo poznato da ondje zrak sadrži oko pet posto manje fine prašine. Sitne čestice, koje mogu nastati primjerice iz dušikovih oksida, prodiru duboko u dišne putove i druge krvne žile.

Više od 200 gradova diljem Europe postavilo je takve ekološke zone. S druge strane, ukinute su neke od njemačkih ekoloških zona, poput Erfurta, Karlsruhea ili Hannovera. Gradovi to objašnjavaju činjenicom da onečišćujuće tvari rijetko prelaze zakonske granične vrijednosti.