Sve smo bliže (jeftinijem) vodiku kao gorivu: Otkrivena je racionalnija metoda proizvodnje!

S novim katalizatorom, proizvodnja vodika bila je moguća neprekidno više od 3000 sati (oko četiri mjeseca) uz 82% učinkovitosti, bez degradacije

Istraživači iz RIKEN Centra za znanost o održivim resursima (CSRS) u Japanu na rubu su komercijalizacije otkrića koje bi moglo potaknuti proizvodnju jeftinog vodika kao jedne od alternativa benzinu i dizelu. Čini se da bi tajna mogla biti u miješanju mangana s mnogo rjeđim iridijem koji se danas obično koristi pri proizvodnji vodika. Mangan je mnogo jeftiniji. Trenutno je za proizvodnju vodika potreban katalizator koji bi razbio molekule vode i oslobodio vodik. Najbolji od ovih do sada otkrivenih katalizatora bio je iridij. Međutim, do ovog metala vrlo je teško doći, što ga čini skupim za masovnu upotrebu.  Znanstvenici su otkrili da mangan može biti i više nego adekvatna zamjena, omogućujući smanjenje do 95% potrebnog sadržaja iridija. Važno je, tkođer, da smanjenje količine iridija kao glavnog katalizatora ne utječe značajno na proizvodnju vodika. Ovo bi otkriće moglo pomoći da vodikovo gorivo postane realna alternativa gorivima na bazi ugljika.

S novim katalizatorom, proizvodnja vodika bila je moguća neprekidno više od 3000 sati (oko četiri mjeseca) uz 82% učinkovitosti, bez degradacije.  Tim znanstvenika je već započeo suradnju s industrijskim partnerima koji su poboljšali izvorni iridij-manganski katalizator. Zajedno namjeravaju nastaviti s proučavanjem kemijske interakcije između iridija i manganovog oksida kako bi dodatno smanjili potrebnu količinu iridija.