Jedna nesreća nije bila dovoljna: U pripremi je nova podmornica za zaron do Titanica!

Podmornica Abyssal Explorer, koju potpisuje Tritona ima sve potrebne certifikate te će opetovano zaroniti do olupine Titanica negdje u budućnosti

U lipnju 2023. godine, jedina podmornica na svijetu koja se spuštala do olupine Titanica prijavljena je kao nestala nakon što je izgubila komunikaciju s matičnim brodom. Nažalost, Titan je implodirao i ta nesreća odnijela je pet žrtava. Pomislili biste da je to razlog da se završi era turističkih putovanja ne jedno od najopasnijih mjesta na svijetu, s ogromnim tlakom vode, koji je iznimno opasan.

Larry Connor je milijarder i pustolov. Uspješan je investitor i upravitelj nekretninama, Connor je također certificirani pilot zrakoplova i vozač trkaćih automobila… Vozio je u Le Mansu, proveo je više od 17 dana u svemiru na ISS-u (International Space Station), a napravio je niz zarona na velike dubine.

Connor drži nekoliko svjetskih rekorda, uključujući i onaj da je odletio u svemir i zatim zaronio na dno oceana u roku od 12 mjeseci. Nekoliko dana nakon tragedije Titana, Connor je nazvao Patricka Laheya, suosnivača i izvršnog direktora tvrtke Triton Submarines, s prijedlogom koji se teško odbija: dokažimo da su svi u krivu!

Implozija Titana bila je tragedija koja se mogla spriječiti i predvidjeti. Sam Lahey glasno je kritizirao podmornicu i tvrtku koja ju je konstruirala, OceanGate, rekavši da je njen osnivač bio gramziv i da je njegova podmornica imala niz konstrukcijskih grešaka. Titan, za razliku od podmornica Triton ili sličnih podmornica iz U-Boat Worxa, nije bio klasificiran.

Razlika između neklasificirane i klasificirane podmornice je u tome što je potonja certificirana kao sigurna za ronjenje rigoroznim i opetovanim testiranjem, pod pažljivim nadzorom međunarodnih tijela. Titan je bio eksperimentalan u svemu, od pristupa ronjenju, oblika, tehnologije i materijala korištenih za konstrukciju.

Podmornica Abyssal Explorer, koju potpisuje Triton ima sve potrebne certifikate te će opetovano zaroniti do olupine Titanica negdje u budućnosti. Puni naziv je Triton 4000/2 Abyssal Explorer, a 4000 označava dubinu koju može dosegnuti (Titanic se nalazi na dubini od 3800 metara) i može prevesti dvoje ljudi.

Triton potpisuje 20 milijuna dolara vrijednu akrilnu podmornicu za najdublje ronjenje na svijetu, opremljenu patentiranim trupom s akrilnim mjehurićima koji podmornice Triton čini savršenim izborom za filmaše. Oscarom nagrađeni redatelj i istraživač James Cameron dioničar je Tritona i koristio je njihove podmornice prije nego što je postao partner matične tvrtke – uključujući i produkciju filma Titanic. Dosezanje maksimalne dubine traje samo dva sata, što je zapravo rekordno vrijeme za podmornicu.

Najnovija podmornica također ima Silent Glide, koja omogućuje blage, široke zaokrete, koji su idealni za snimanje filmova i omogućuju podmornici da prati beskralješnjake, bez ometanja. Abyssal Explorer također može kliziti prema meti dok se spušta, lebdjeti na mjestu i pratiti objekt bez upotrebe potisnika. To mu omogućuje istraživanje podvodnog svijeta uz minimalne smetnje.

Zasad nije poznato kada će podmornica zaroniti prema Titanicu, testiranja i certificiranja još traju.