Renault i Geely surađaju: Novi Range Extender nudi ukupni domet od više od 800 km!

HORSE je lansirao novu generaciju Range Extender motora koji mogu ponuditi domet do 200 km u električnom načinu rada

Prema projekcijama stručnjaka, do 2040. godine vozila s unutarnjim sagorijevanjem i hibridna vozila i dalje će činiti 50% globalne prodaje. U tom kontekstu, u srpnju 2023. Renault i kineska grupacija Geely osnovali su HORSE s ciljem razvoja inovativnih tehnologija koje uključuju i motore s unutarnjim sagorijevanjem. Ova tehnološka tvrtka specijalizirana je za inženjering i konstrukciju hibridnih i toplinskih pogonskih sklopova nove generacije s minimalnim emisijama. Razvoj održivih tehnologija s malim utjecajem na okoliš dovodi do ekološki učinkovitih rješenja koja će se implementirati ispod poklopca motora Renaulta, Dacije, Nissana i Mitsubishija. Osim toga, HORSE bi u budućnosti mogao proširiti svoju ponudu pogonskih tehnologija na druge marke. Prvi razvoj nove tvrtke je Range Extender, koji se može implementirati u električna vozila i vozila s unutarnjim izgaranjem. EREV, ili električna vozila s produženim dometom, integriraju dvostruki sustav koji uključuje benzinski motor i jedan ili više električnih motora. Za razliku od plug-in hibridnih vozila (PHEV), benzinski motor nema izravnu vezu s kotačima vozila. Njegova funkcija je stvaranje električne energije za ponovno punjenje baterije, koja osigurava energiju potrebnu za elektromotore koji pokreću kretanje vozila. Baterija vozila također se može puniti na sličan način kao kod električnog vozila spajanjem na mjesto za punjenje. Povezan s gorivom s niskim udjelom ugljika, otisak vozila produženog dometa sličan je otisku ekvivalentnog vozila dugog dometa.

HORSE je lansirao novu generaciju Range Extender motora koji mogu ponuditi domet do 200 km u električnom načinu rada. Zajedno sa 600 km koje osiguravaju spremnik goriva i motor s unutarnjim sagorijevanjem, ukupno daje 800 km autonomije. Visokonaponska baterija koju uključuje približno je upola manja od baterije na isključivo električnim vozilima, što rezultira značajnim uštedama troškova i težine te smanjenjem iskorištavanja opskrbnog lanca mineralima. Motor djeluje kao izvor energije za bateriju, napaja je preko električnog generatora koji ima snagu od 50 kW u osobnim automobilima i 80 kW u modelima lakih gospodarskih vozila. Održava konstantnu razinu napunjenosti baterije koja se koristi za napajanje elektromotora.

Prednost sustava za proširenje dometa je da motor stalno radi u najučinkovitijem rasponu okretaja, što smanjuje potrošnju goriva i emisije. S deklariranim dometom, ova vozila savršeno odgovaraju svim putovanjima koja se od njih traže: električna u gradu, s mogućnošću ulaska u zone niske emisije i hibridna za duža putovanja. HORSE-ova tehnologija Range Extender dizajnirana je za rad u bilo kojoj postojećoj arhitekturi vozila, bilo da je dizajnirano za električna vozila ili tradicionalne motore s unutarnjim izgaranjem, a veličina baterije nudi veću fleksibilnost instalacije.