Kazne za prometne prekšaje: Kada se mogu zamijeniti radom za opće dobro i kada se ide u – zatvor!

Zaključak je jednostavan, novčana kazna za prometni prekršaj, u fokusu je da ona bude naplaćena, dobrovoljno ili ovrhom na  vašim novčanim sredstvima, odrađivanje novčane kazne boravkom u zatvoru u pravilu je posljednja opcija! Pouke je da vozite po pravilima i ne činite prometne prekršaje...

Ne treba biti matematički znalac da se u tili čas, pukim zbrajanjem ne dođe do impresivne novčane svote od par tisuća eura koja može biti izrečena u samo jednom zaustavljanju vozila zbog prekršaja. Vožnja sa značajnijom količinom alkohola u krvi koju je pratilo nezanemarivo prekoračenje brzine, pa možda i  nevezivanje sigurnosnim pojasom, još i ako je primjerice istekla prometna dozvola jer zna se, jedna nesreća nikad ne dolazi sama, eto kompleta tri ili četiri u jedan! Možda sve te prekršaje počini i onaj bez vozačke, da situacija bude impresivnija, a nije da upravo takve nisu često na prometnicama viđane! Pri tom iznos za svaki  pojedini prometni prekršaj može biti vrijedan pažnje. Podsjetnici uvijek dobro dođu, osobito ako imaju financijsku težinu od koje se mnogima smrači!

Za vozača koji  u krvi ima alkohola iznad 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zrak propisana je čisto podsjećanja radi, novčana kazna u iznosu od 1320,00 do 2650,00 eura. Predviđa zakon isti taj raspon novčane kazne od 1320,00 do 2650,00 eura i za osobu koja u prometu na cesti upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje vozilom ili tijekom trajanja  mjere oduzimanja vozačke dozvole. Što se brzine tiče i tu se može ostaviti lijepa svota, za vozača koji se na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, zakon kaže kazna od 660,00 do 1990,00 eura. I sad zamislite da ste se jednom vožnjom ogriješili o sve te odredbe. Oduzeli vam vozačku, vi ipak sjeli za volan i to pod utjecajem alkohola, a pritom malo  jače nagazili gas!

I tako prekršaj po prekršaj i nekoliko tisuća eura se nakupi u tili čas! Može li se kako osobnim angažmanom to nadoknaditi? Ponudim vlastiti rad, odnosno odaberem zatvor umjesto novčane kazne! Odmah da ne duljim kažem u sudnici da ću ja to odrobijati i da krenem što prije ako se može. Što prije uđem, prije izlazim? Zapravo, mogu li to uopće izabrati i koliko trebam odležati u zatvoru ili se naraditi za primjerice novčanu kaznu od 1000,00 eura. Mora  čovjek znati računicu, a i planirati i život i obveze. Informirano odlučivanje prije svega,  kako bi se  procijenilo isplatili mu se. Dakle, koliko košta taj zatvorski dan?

Nema tu neke velike filozofije i iznošenja osobnih naklapanja i promišljanja,  možda ovako, možda onako, nema ni licitiranja, ni pogađanja a ni udovoljavanja željama  osuđenika. Opcije, mogućnosti a i svojevrsni cjenik su utvrđene zakonom. Što ako ne platite novčanu kaznu u roku? Bilo da nemate odakle ili baš nećete, jer nećete, onako iz inata pa da baš  vidite što će biti i što vam se može dogoditi!

Prvo da otklonimo temeljnu ideju, zakonodavac nije gorio od želje da vas zbog prometnog prekršaja zbog kojeg vam je izrečena novčana kazna gleda u zatvoru, niti da se koristi vašim radom za opće dobro! Novčana kazna traži novac! Prvo novac na sunce, dobrovoljno, pa ako ne ide tako, pokušat će se bez vaše privole, a ukoliko ni po toj osnovi za proračun ne bude sreće, uslijedit će daljnji koraci i cijena tih koraka! Tu je i odgovor na pitanje kolika je cijena zatvorskog dana, a koliko sata rada za opće dobro!

Dakle, pravilo kaže ukoliko novčana kazna, troškovi prekršajnog postupka i oduzeta imovinska korist nisu u cijelosti ili djelomično plaćeni u roku koji je određen u odluci o prekršaju, naplatit će se prisilno. Fina! Sud ili drugo tijelo koje je u prvom stupnju donijelo  o tome pravomoćnu odluku podnijet će tijelu nadležnom za ovrhu nalog za naplatu na novčanim sredstvima osuđenika sukladno posebnom zakonu.

I sad dolazimo do magične granice od 265,45 eura!  Granice se uvijek postavljaju! Ukoliko je riječ o novčanoj nenaplaćenoj kazni iznad od 265,45 eura bilo da nije u cijelosti ili djelomično naplaćena ni u roku od 2 godine od podnesenog zahtjeva za prisilnu naplatu zamijenit će se radom za opće dobro osuđenoj fizičkoj osobi. Ako od toga ne bude ništa eto zatvora, odnosno ako osuđenik ne pristane na rad za opće dobro ili ga ne izvrši svojom krivnjom u roku koji je za to određen, novčana kazna zamijenit će se kaznom zatvora.

Kako? Koliko? Neplaćena novčana kazna zamijenit će se na način da se svakih započetih 39,82 eura novčane kazne zamijeni s dva sata rada za opće dobro odnosno jednim danom zatvora, pri čemu rad za opće dobro ne smije biti kraći od šest sati niti dulji od 240 sati, a zatvor ne smije biti kraći od tri dana ni dulji od 60 dana. Sve ima svoju cijenu, pa tako i sloboda!

Postoje i iznimke! Ubrzani proces za odabrane! Iznimno, ako težina prekršaja i osobine ličnosti osuđenika ukazuju da zamjena radom za opće dobro na slobodi neće ostvariti svrhu kažnjavanja, osuđeniku fizičkoj osobi neplaćena novčana kazna iznad 265,45 eura odmah će se zamijeniti kaznom zatvora. Isto  vrijedi i za okrivljenika koji nije uplatio u roku novčanu kaznu a  nema prebivalište ili stalni boravak u Republici Hrvatskoj, novčana kazna njemu će se  odmah zamijeniti kaznom zatvora.

Kad kucne taj čas, da se mora raditi za opće dobro ili ići u zatvor mnogi mijenjaju mišljenje, nisu više tako orni i poletni, niti za rad niti za boravak u zatvoru  i radije bi ipak platili, što tada? Može li se to?  Zakon kaže da može, odnosno da  će se u slučaju ako osuđenik plati novčanu kaznu nakon pravomoćnosti odluke o zamjeni novčane kazne  obustaviti izvršenje rada za opće dobro ili kazna zatvora. U slučaju djelomičnog plaćanja, izvršit će se samo preostali dio rada za opće dobro odnosno kazne zatvora.

Što je s novčanim kaznama do 265,45 eura!  Pa ni one se ne  opraštaju u slučaju da nije naplaćena u roku dvije godine! Ako nema ovrhe na novčanim sredstvima, slijedi ovrha na drugoj imovini! Ukoliko  tijelo nadležno za ovrhu nije od osuđenika fizičke osobe novčanu kaznu do 265,45 eura, u cjelini ili djelomično naplatilo novčanu kaznu, troškove postupka ili oduzetu imovinsku korist u roku od 2 godine od primitka  odgovarajućeg naloga tražite će se provedba ovrhe na drugoj imovini osuđenika.

Zaključak je jednostavan, novčana kazna za prometni prekršaj, u fokusu je da ona bude naplaćena, dobrovoljno ili ovrhom na  vašim novčanim sredstvima, odrađivanje novčane kazne boravkom u zatvoru u pravilu je posljednja opcija! I ne, ne možete odmah ni birati ni odabrati! Iznimke potvrđuju pravila. No, zapravo najbolje bi bilo da se,  ako je ikako moguće, suzdržite od bilo koje radnje ili propusta u prometu koji za posljedicu ima izricanje bilo koje i bilo kakve kazne.