Kinezi bacaju mrkvice Nijemcima: Ako pomognu da EU smanji carine na njihove električne automobile, dobit će nagradu…

Peking je ranije signalizirao da bi mogao uvesti 25-postotnu naknadu za europske automobile sa snažnim motorima

Kinezi sugeriraju da bi njemački proizvođači luksuznih automobila mogli imati koristi ako Berlin uvjeri Europsku uniju da ukine carine na izvoz kineskih električnih vozila. Kina je najavila da bi mogla sniziti svoje postojeće carine na automobile s velikim motorima u zamjenu za ukidanje planiranih pristojbi Europske unije na električna vozila uvezena iz Kine, piše Bloomberg. Peking trenutno nameće naknadu od 15 posto za osobna vozila iz EU.

Kineski ministar trgovine Wang Wentao najavio je mogućnost olakšica svom njemačkom kolegi Robertu Habecku tijekom sastanka u subotu u Pekingu. Podsjećamo, EU je predložila povećanje naknada za kineske električne automobile na čak 48 posto. Europska komisija kaže da postavlja carine na temelju dubinske studije o ogromnim državnim subvencijama Pekinga. Nametima se nastoje izjednačiti uvjeti na tržištu.

Peking je ranije signalizirao da bi mogao uvesti 25-postotnu naknadu za europske automobile sa snažnim motorima, ako Europska komisija ustraje na svojoj odluci, a to je potez koji bi pogodio njemačke proizvođače luksuznih automobila, uključujući Mercedes-Benz i BMW. Hoće li Nijemci, zbog svoje autoindustrije i interesa na kineskom tržištu, uvjeravati ostatak Europe na popuštanje Kinezima? Mrkvu iz Kine su dobili…