Zabava je gotova?! Tesla Model Y bio je prošle godine najprodavaniji automobil u Europi, a sada brojke nisu impresivne…

Prodaja modela Y pala je za 49 posto na 10.582 vozila, a za to je nekoliko razloga...

Teslin Model Y ušao je u povijest 2023. kada je postao prvo električno vozilo koje je bilo na vrhu prodaje u Europi. Međutim, sada je situacija daleko od bajne – za Teslu. Nove brojke pokazuju da je Model Y pao s prvog mjesta na listi najprodavanijih u svibnju 2023. na 18. mjesto godinu dana kasnije, dakle u svibnju 2024. godine. Prodaja modela Y pala je za 49 posto na 10.582 vozila, objavio je Dataforce. Kupci diljem kontinenta ohladili su se od ideje o kupnji električnih vozila, a ukidanje državnih subvencija uz štrajk lučkih radnika u Švedskoj, koji je utjecao na isporuke Tesle, nisu pomogli.

Teslina nesreća razlog je za slavlje u VW-u, koji je imao dva automobila u vrhu u svibnju. Crossover T-Roc je najprodavaniji, a na drugom mjestu je Golf 8, koji bilježi veliki povratak. Na trećem mjestu je Dacia Sandero, model koji je prošle godine bio na drugom mjestu po prodaji (iza Modela Y), a trenutno je u vodstvu na europskom tržištu nakon ukupno pet mjeseci prodaje.

No podaci još nizu završni, odnosno obrađuju se, i Automotive News Europe misli da bi Golf mogao biti pobjednik u svibnju ispred T-Roca. Prema privremenim podacima, prodaja T-Roca je 19.748 primjeraka, Golfa 19.333 primjeraka, a Sandera 18.676 vozila.