Njemačko-francuska suradnja: Rezultat je tenk-monstrum s čak tri topa, sustavima obrane od dronova…

Tenk je tehnološki centar s brojnim senzorima, umjetnom inteligencijom (AI) te brojnim drugim elementima modernog ratovanja koji nisu ni objavljeni

Ovo čudovište potpisuje konzorcij KNDS (partnerstvo između njemačkog Krauss-Maffei Wegmanna i francuskog Nextera). Novi tenk izazvao je buru na pariškom sajmu obrane Eurosatory 2024. Potpisuju ga dvije tvrtke tvrtke koje su razvile Leopard 2 i LeClerc, dva moćna glavna tenka. EMBT ADT140 ima ogroman glavni top od 140 mm, ali i impresivno sekundarno naoružanje. Čak se glavni top zamijeniti manjim od 120 mm, ako će to klijenti tražiti. Prvi od dodatnih topova je koaksijalni top od 20 mm postavljen uz glavni top na kupoli. Drugi, vjerojatno najzanimljiviji, dodatni je daljinski upravljani automatski top od 30 mm na kupoli tenk. Tu je i manji mitraljez kalibra 7,62 montiran na mini kupoli na vrhu glavne kupole.

Šasija tenka, izvedena iz Leoparda 2, ima istu konfiguraciju sa sedam kotača kao i stariji tenk. Nexter potpisuje glavni top. Kupola EMBT ADT140 je bez posade, s automatskim punjačem koji puni glavni top. Tenk ima sustav aktivne zaštite koji može oboriti neprijateljske protutenkovske projektile, rakete i standardne granate. Tenk je tehnološki centar s brojnim senzorima, umjetnom inteligencijom (AI) te brojnim drugim elementima modernog ratovanja koji nisu ni objavljeni.

Dizajniran je u sklopu projekta Main Combat Ground System (MCGS), koji je suradnja Francuske i Njemačke s ciljem proizvodnje tenka za potrebe dvije vojske. Inicijativa MCGS najavljena je 2017. godine. Top od 140 mm prošao je testiranje izvan kupole i planirano je testiranje sljedeći mjesec u tenku koji će biti u pokretu.

Zbog ograničenog prostora unutar tenka, tenk može nositi komplet od samo 30 komada streljiva za glavni top.

Topovi od 20 i 30 mm (uz strojnicu) imaju cilj napadati pješaštvo i slabije utvrđene rovove, bojna vozila, ali i ciljeve u zraku. Topovi od 30 mm mogu biti opremljeni granatama koje imaju blizinske upaljače koji detoniraju čim je meta unutar smrtonosnog dometa. To će ih učiniti učinkovitim oružjem protiv dronova.

U posljednje vrijeme, pogotovo tijekom rata u Ukrajini, mnogo se raspravlja jesu li tenkovi zastarjela pojava na bojištu, pogotovo zbog jeftinih dronova koji će ih često uništiti ili onesposobiti. Ovo je njemačko-francuski odgovor na tu tezu…