Mercedes potpuno mijenja smjer: Dizelaši i benzici s baterijama su novi veliki projekt!

Vremena se mijenjaju, električna revolucija je malo usporila pa treba zaraditi na onome što kupci žele

Direktor Maercedesa Ola Källenius oodustao je od tranzicije na samo električne automobile. Mercedes će, kaže prvi čovjek tvrtke, sada ulagati u razvoj elektrificiranih visokotehnoloških motora s unutarnjim sagorijevanjem, čitaj plug-in hibrida.
– Trajat će to daleko u sljedećem desetljeću – kaže Ola Källenius.

Prvo je Mercedes morao odustati od odluke o ukidanju benzinskih i dizelskih motora, najavljenom 2030. godine. Sada je objavljeno da će Mercedes uložiti velika sredstva u buduće motore s unutarnjim sagorijevanjem, točnije 14 milijardi eura. Spominju se tu i digitalizacija, ali i elektromobilnost, koja više nije prioritet.

Ova odluka znači da Mercedes projicira da će u svojim automobilima imati najsuvremenije pogonske sklopove s motorima s unutarnjim sagorijevanjem i nakon 2030. godine. Uglavnom se radi o najsuvremenijim plug-in hibridima, koji će voziti na električni pogon više od 100 km, ali i koristiti motore s unutarnjim sagorijevanjem na dužim putovanjima, piše WirtschaftsWoche.

Prvi konkretan dokaz nove strategije bit će ažurirana S-klasa koja će stići sredinom 2026. godine. Imat će novi plug-in hibridni pogon s produženim električnim dometom i štedljivošću na dugim prugama. Ola Källenius sada misli da će 2030. godine svaki drugi automobil imati visokotehnološki pogon, odnosno hibridni ili plug-in hibridni pogon. Donedavno su on i drugi menadžeri u autoindustriji mislili da će tu poziciju zauzeti električni automobili… Vremena se mijenjaju, električna revolucija je malo usporila pa treba zaraditi na onome što kupci žele.