Industrija baterija: Nastaju kemijski spojevi opasni za životinje, a utjecaj na ljude još nije poznat!

Ispitivanje toksičnosti pokazalo je da koncentracije bis-FASI-ja slične onima pronađenim na mjestima uzorkovanja mogu promijeniti ponašanje i metaboličke procese vodenih organizama

Električni automobili smatraju se važnim dijelom zelene klimatske tranzicije. No, prema novoj studiji, oni također mogu pridonijeti oslobađanju vrlo opasnih kemikalija. Profesorica inženjerstva okoliša sa Sveučilišta Texas Tech (SAD) Jennifer Guelfo bila je dio istraživačkog tima koji je otkrio da je upotreba polifluoroalkila (PFAS) u litij-ionskim baterijama i njihovoj proizvodnji potencijalni izvor zagađenja u zraku i vodi. Ispitivanje istraživačkog tima otkrilo je da ti PFAS-i, nazvani i bis-perfluoroalkil sulfonimidi (bis-FASI), pokazuju postojanost u okolišu i eko toksičnost usporedivu sa starijim zloglasnim spojevima poput perfluorooktanske kiseline (PFOA).

Litij-ionske baterije ključni su dio rastuće infrastrukture čiste energije, s upotrebom u električnim automobilima i elektronici, a očekuje se da će potražnja eksponencijalno rasti tijekom sljedećeg desetljeća.

– Naši rezultati otkrivaju dilemu povezanu s proizvodnjom, zbrinjavanjem i recikliranjem – rekla je Guelfo.

– Smanjenje emisija ugljičnog dioksida s inovacijama poput električnih automobila ključno je, ali ne bi trebalo doći s nuspojavom povećanja zagađenja. Moramo olakšati tehnologije, kontrolu proizvodnje i rješenja za recikliranje koja se mogu boriti protiv klimatske krize bez ispuštanja onečišćujućih tvari – rekla je Guelfo.

Znanstvenici su ispitali uzorke zraka, vode, snijega, tla i sedimente u blizini proizvodnih pogona u Minnesoti, Kentuckyju, Belgiji i Francuskoj. Koncentracije bis-FASI-ja u tim uzorcima bile na visokim razinama. Podaci također upućuju na to da bi emisije bis-FASI-ja iz zraka mogle lagano proširiti na velike udaljenosti, što znači da bi to moglo utjecati i na područja koja su daleko od proizvodnih lokacija. Analiza nekoliko općinskih odlagališta otpada na jugoistoku SAD-a pokazala je da ti spojevi također mogu ući u okoliš s odlaganjem proizvoda, uključujući litij-ionske baterije.

Ispitivanje toksičnosti pokazalo je da koncentracije bis-FASI-ja slične onima pronađenim na mjestima uzorkovanja mogu promijeniti ponašanje i metaboličke procese vodenih organizama. Bis-FASI toksičnost još nije proučavana kod ljudi, iako su drugi, dobro proučeni PFAS-ovi povezani s rakom, neplodnošću i drugim ozbiljnim zdravstvenim štetama. Ispitivanje je pokazalo i da se bis-FASI-ji nisu otklonili tijekom oksidacije, što je primijećeno za druge PFAS-ove. Međutim, podaci su pokazali da bi se koncentracije bis-FASI-ja u vodi mogle smanjiti primjenom granulirane izmjene aktivnog ugljena i iona, metoda koje su već korištene za uklanjanje PFAS-a iz pitke vode.