Japanci imaju superefikasne vjetroturbine: Funkcioniraju čak i na povjetarcu te na olujnom vjetru!

Ove vjetroturbine rade u širem rasponu od 11 do 215 km/h, dok standardni horizontalni generatori mogu proizvoditi električnu energiju samo do 70 km/h

Havajska uprava za razvoj zajednice (HCDA) udružila je snage s japanskom tvrtkom Kanoa Winds Inc., koja se bavi čistom energijom, kako bi uveli u primjenu inovativnu tehnologiju vjetroturbina. Cijeli projekt ima cilj procijeniti prikladnost tehnologije vertikalnih vjetroturbina na Havajima.

Havaji su prirodni biser poznat po svojoj ljepoti, ali se također suočavaju s izazovom jer se uvelike oslanjaju na fosilna goriva za proizvodnju električne energije. Ovu tehnologiju već više od 15 godina koriste Japanci, a radi se o vertikalnim koaksijalnim kontra-rotirajućim dvostrukim lopaticama (VCCT) za vjetroturbine.

Ova tehnologija nudi nekoliko prednosti u odnosu na konvencionalne horizontalne turbine. VCCT ima jedinstveni dizajn što omogućuje vjetroturbini da proizvodi struju čak i uz blagi povjetarac i raditi sve do jakih naleta. Zbog toga ove vjetroturbine rade u širem rasponu od 11 do 215 km/h, dok standardni horizontalni generatori mogu proizvoditi električnu energiju samo do 70 km/h. Također su kompaktne veličinom i vertikalne, pa ih je lakše smjestiti, a također su i tiše tijekom rada, što je pozitivno za životinjski svijet u njihovoj blizini, posebno ptice.

Samo vjetroturbina je visoka poput stupa ulične rasvjete (7 m). Očekuje se da će testni modeli na Havajima generirati od 10 do 25 kWh energije svaki dan. Za usporedbu, tipična kuća na otoku Oahu u prosjeku koristi otprilike 17 kWh dnevno.