Želite li kratak odmor od turističke gužve? Ovo su neka od mjesta u Hrvatskoj koja nisu toliko frekventna!

Imotski, Ilok, izvor rijeke Gacke..., Hrvatska ima još niz lokacija na kojima nema velike turističke gužve...

Mnogima ljetne gužve ne odgovaraju, a ako razmišljate gdje ćete otići na izlet da pritom ne morate izbjegavati stotine turista, ovo su neka od mjesta na kojima biste se mogli osjećati malo ugodnije. I tamo ćete pronaći turiste, ali vjerojatno ne u istom broju ili gustoći kao u Dubrovniku, Splitu, Rovinju…

Kostanje

Naselje u sastavu grada Omiša, sastavni dio povijesnog kraja nekadašnje Poljičke Republike i Dalmatinske zagore. U njemu možete uživati u prizoru lika i djela heroine Poljičke Republike Mile Gojsalić, koja je živjela u vremenu borbi između Poljičke Republike i Turaka. Godine 1530. Ahmed-paša okupio je vojsku od 10.000 vojnika s ciljem osvajanja Poljica. Utaborio se u Podgracu u Gatima. Poljička djevojka Mila Gojsalić u zoru je ušla u skladište baruta u turskom taboru te ga zapalila. Poginula je s Ahmed-pašom te brojnim turskim časnicima i vojnicima. Taj događaj je iznenadio i prestrašio preostalu tursku vojsku pa su Poljičani napali Turke te ih porazili. Danas u kući Mile Gojsalić možete uživati u kostimiranom uprizorenju lika i djela Mile Gojsalić, koja na autentičan način priča svoju priču. Također, tu su i radionice soparnika, specijaliteta iz dalmatinskih Poljica, koji datira još iz vremena prije Turaka.

Otok Ilovik

Malen i uglavnom nenaseljen otočić u blizini Lošinja, koji je zbog svog biljnog pokrova svojevremeno prozvan otokom cvijeća. Kažu da se na Iloviku spojila flora i fauna iz svih dijelova otoka Lošinja. Najveća uvala s pješčanom plažom je Paržine na jugoistočnoj strani otoka. Zbog vrlo dobrog pomorsko-prometnog položaja, već od davnina, Ilovački se kanal koristi za sidrenje pa na otocima nailazimo na tragove različitih povijesnih razdoblja. Najstariji tragovi naseobina potječu od ilirskog plemena Liburna. Otoci su bogati rimskim nalazima. Mjesto Ilovik danas broji oko 90 stanovnika koji se uglavnom bave ribarstvom, ovčarstvom, zemljoradnjom i turizmom. Zanimljivo je da danas tri puta više Iločana živi u SAD-u, nego na otoku.

Kotli

Samo nekoliko minuta vožnje od Huma nalazi se napušteno mlinarsko selo Kotli. Ovdje je priroda doista ostavila svoj trag i stvorila očaravajući krajolik. Formirano rijekom Mirnom, ovo područje ispunjeno je prirodnim bazenima nalik na kratere koji mu daju dojam mirnog lječilišta smještenog u istarskom selu. Ova prekrasna destinacija idealna je za kupanje i odmor, no bitno je napomenuti da bazeni tijekom ljetnih mjeseci mogu biti bez vode, zbog čega su proljeće i jesen idealna razdoblja za posjet ovom odredištu.

Otok Susak

Mali otok u sjevernom Jadranu, poznat po plitkim pješčanim uvalama, predivnoj narodnoj nošnji i žućkastoj prašini od koje je otok načinjen. Upravo ta prašina ga čini jedinstvenim – čak i iskusni moreplovci će se složiti da u cijelome Mediteranu nema sličnog otoka. Otok se sastoji od Gornjeg i Donjeg Sela. Donje Selo smješteno je u luci i među otočanima poznato je kao Spjaža, a do susjednog Gornjeg može se doći kamenim stubištem koje datira s početka 20. stoljeća. Zanimljivo je da je nekad na otoku živjelo više od 1500 ljudi, dok danas ima oko 150 stanovnika. Područje je proglašeno biciklističkom zonom pa će većini kao najbolji izbor prijevoznog sredstva na otoku biti bicikl, skuter ili motocikl. Pijesak, trstika, tišina, mir i kristalno čisto more čine ga idealnom destinacijom za odmor bez buke i gužvi. Zbog slabe povezanosti s kopnom i nepostojanja organiziranog smještaja, Susak je daleko izvan dometa radara turističkih agencija, pa su čak i najjači turoperatori u potpunosti nesvjesni njegova postojanja. 

Imotski

Stari grad smješten na raskrižju Dalmatinske zagore i Bosne i Hercegovine, koji ima sva obilježja primorskoga grada, ponajviše zahvaljujući klimi i urbanoj arhitekturi stare gradske jezgre. Na području Imotskog postoje prava bogatstva prirodne baštine, sedam jezera od kojih su najpoznatija impresivno Modro i Crveno jezero. O posebnom značaju ovoga kraja govori i uvrštenje Geoparka Biokovo-Imotska jezera na listu svjetskih geoparkova od strane UNESCO-a. Visoko iznad današnjeg Imotskog uzdiže se tvrđava Topana građena u 13. i 14. stoljeću. U podnožju tvrđave na istočnoj strani nalazi se impresivan nogometni stadion Gospin dolac, dok se sa zapadne strane prostire Modro jezero. Navedeni lokaliteti bili su i kulisa za kultnu seriju Prosjaci i sinovi. Također, Imotski kraj je postao dio Camino obitelji, a to na globalnom planu povezuje hodočasničke putove i tako privlači hodočasnike iz cijeloga svijeta. Manje poznato je i to da je na području Imotskog, u rijeci Vrljici, pronađena i čovječja ribica.

Velika

Na južnim obroncima Papuka, nasuprot Požegi, među dvije planinske kose, uvuklo se naselje Velika, gdje se nalazi najviše miocenskih naslaga s fosilima koji svjedoče nekadašnjoj obali ‘Slavonskog arhipelaga’. Upravo je to razlog zbog kojeg je ova tema korištena za prezentaciju i edukaciju posjetitelja ovoga dijela Parka prirode Papuk, gdje je i nastala Kuća panonskog mora i centar za posjetitelje koji predstavlja važan dio projekta ‘Geopriče UNESCO geoparka’. Na području Velike nalazi se i Adrenalinski park Duboka, smješten u istoimenom kamp-odmorištu. 

Ilok

Najistočniji hrvatski grad slikovito se i skladno izdiže iznad Dunava, a okružuju ga obronci Fruške gore i vinogradi. Gradić je to duge povijesti i baštinik zanimljivih kulturnih suprotnosti utkanih u njegovoj srednjovjekovnoj jezgri. Iločka srednjovjekovna jezgra jedna je od najvećih i urbanistički važnijih urbano-fortifikacijskih kompleksa istočne Hrvatske i Podunavlja. Ilok je dunavsko kraljevstvo vina koje svojim tramincem, kao i svim drugim sortama ovoga područja, osvaja tržišta i posjetitelje, ali i kraljevske dvore. 

Štrigova

Na granici sa Slovenijom, na krajnjem sjeveru Hrvatske, u Međimurju, na nadmorskoj visini od 202 metra, smjestila se Štrigova. Dom je pušipela, sorte bijelog vina koja je u Hrvatskoj najpoznatija kao moslavac, u Sloveniji kao šipon, u Mađarskoj kao furmint, a u Njemačkoj i Austriji kao mosler. U Štrigovi se nalazi i impresivan vidikovac Mađerkin breg visine oko 27 metara te se tijekom posjeta posjetitelji nalaze na najvišoj točki Međimurja, točnije na 361 metru nadmorske visine. U podnožju vidikovca nalaze se brojne vinarije, održavaju se originalne manifestacije te se uživa u vrhunskoj gastronomiji. Također, kraj samoga vidikovca nalazi se i bike rest point na kojemu se mogu servisirati bicikli. U neposrednoj blizini su i Terme Sveti Martin, što je svakako dodatna prednost ove destinacije. 

Plešivica

Iz plešivičkih podruma izlaze znana i cijenjena vina: graševina, rajnski rizling, traminac, bijeli pinot, chardonnay i druga, a sve se više njeguje i mlado vino portugizac. Zato i nije čudno što je Plešivica poznata po vinskim svečanostima te po seoskom i vikend turizmu. Plešivica je ujedno i regija s nekim od najboljih pjenušaca Hrvatske. Svatko tko se jednom uputi u ovaj kraj, poznat i kao hrvatska Champagne regija, zasigurno će mu se vraćati još godinama, kao što su se na čašu portugisca vraćali i pripadnici svjetskog jet seta s početka 20. Stoljeća – Charlie Chaplin i Isadora Duncan. 

Sali

Mjesto tisućugodišnje ribarske tradicije, potvrđene pisanim dokumentima iz 10. stoljeća, a prastari maslinici koji okružuju naselje svjedoci su intenzivne poljoprivredne djelatnosti održavane kroz stoljeća. Svojim turističkim objektima, neposrednom blizinom Parka prirode Telašćica i Nacionalnog parka Kornati, Sali je mjesto idealno za opuštanje. Svi ljubitelji aktivnijeg odmora mogu u Salima unajmiti brodicu, bicikl ili skuter i tako iskusiti ljepote mjesta i cijelog Dugog otoka, a postoji i taksi služba koja zainteresiranima nudi vožnje po cijelom otoku. Saljsku kulturnu baštinu zastupaju sakralni objekti kao što su župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije s raskošnim drvenim oltarom iz 17. stoljeća i natpisima na glagoljici te crkvice sv. Roka i sv. Nikole. Jedna od najzanimljivijih saljskih manifestacija su Saljske užance, trodnevna fešta u sklopu koje nastupa i nadaleko poznata tovareća mužika.

Konavle

Područje na krajnjem jugu Hrvatske, jugoistočni je dio današnje Dubrovačke rivijere, kupnjom kojeg je Dubrovačka Republika u 15. stoljeću zaokružila svoj teritorij. Konavle su predio posebnih prirodnih ljepota i kontrasta: brdskog i nizinskog, gorskog i krševitog, modrog i zelenog ili kako bi to Konavljani rekli: Gornje i Donje bande. Sa sjevera obrubljene konavoskim brdima, s juga Jadranskim morem, na istok se protežu do samog ulaska u Bokokotorski zaljev i poluotok Prevlaku, a na zapadu se spuštaju do pitomih uvala Cavtata i Oboda. Očuvana priroda, jedinstvena i visokovrijedna ruralna arhitektura, brojni spomenici tisućljetne povijesti ovoga kraja, stoljetne tradicije očuvane kroz folklor, jedinstvena konavoska nošnja i konavoski vez, sklad življenja čovjeka i prirode… Sve to Konavle čini jedinstvenom i prepoznatljivom cjelinom.

Grožnjan

Istarski gradić velikog kulturnog značaja, ne samo na hrvatskoj, nego i na međunarodnoj razini, živi vrlo intenzivno svoje ljetne mjesece. Svake godine početkom svibnja grožnjanske uličice i trgovi doživljavaju metamorfozu i pretvaraju se u pravu umjetničku košnicu: otvaraju se ljetne muzičke akademije za mlade, likovne, plesne i dramske radionice, radionice mirovnog aktivizma pod vodstvom poznatih stručnjaka i pedagoga te zvučnih imena s područja glazbe, likovne i dramske umjetnosti.

Foto Fužine/HTZ/Julien Duval

Fužine i Lokve (Gorski kotar)

Od turističkih atrakcija, u Fužinama su ukupno tri akumulacijska jezera: Bajer – izgrađeno pedesetih godina, Lepenica (1988.) I manje jezero Potkoš. Najznačajniji spomenik prirode je špilja Vrelo, otkrivena pedesetih godina 20. stoljeća, kad se vadio kamen za potrebe gradnje brane i ceste. Nedaleko od Fužina nalazi se i impresivno Lokvarsko jezero u mjestu Lokve na kojem se organiziraju razna događanja koja su značajan motiv dolaska turista. Treba naglasiti kako je zapravo cijeli Gorski kotar oaza zelenih doživljaja – od Nacionalnog parka Risnjak, kanjona Kamačnik, Zelenog vira i Vražjeg prolaza, Bijelih i Samarskih stijena pa do Park šume Golubinjak. 

Izvor Gacke i Majerovo vrilo (Lika)

Rijeka Gacka je jedna od najljepših hrvatskih rijeka. Krajolici kojima protječe su nerijetko bajkoviti, posebno u proljeće i ljeto. Ima više izvora, a osim Majerova, najpoznatije je Tonkovićevo vrilo. Iako je Majerovo vrilo udaljeno tek tri kilometra zračne linije od autoceste A1, od najbližeg izlaza Otočac ima 20 km vožnje. Vrilo se nalazi u Sincu (općina Otočac). Okruženo je livadama, a na samom izvoru je nekoliko starih mlinica. Tu se mogu kupiti brašno i suveniri, a ondje je i uređena pješačka staza s mostićima. Krajolik očarava mirom, a obilje vode na sve strane djeluje toliko opuštajuće da biste tu lako mogli provesti čitav dan odmarajući se, gledajući vodu, patke i labudove. Nedaleko od izvora Gacke je mjesto Kuterevo, smješteno u uskoj velebitskoj uvali. Riječ je o skloništu za medvjeđe siročiće, odnosno zaštiti medvjeđeg staništa.