Stvara se mega proizvođač automobila? Razgovarat će Stellantis i Renault, a u pregovore ulazi i jedna premium marka!

Na sajmu automobila u Parizu planiran je sastanak između Carlosa Tavaresa (Stellantis), Luce de Mea i izvršnog direktora BMW-a Olivera Zipsea

Stellantis, proizvođač Peugeota, Citroena, Fiata i Opela ostao je u ponedjeljak bez 14 posto vrijednosti na milanskoj i pariškoj burzi, Volkswagen je izgubio nešto više od 2 posto, BMW i Mercedes oko 3 posto. U Europi je i u prvih šest mjeseci ove godine prodano 15 posto manje automobila nego lani, a ni globalno europskim proizvođačima ne cvjetaju ruže. Stellantis se bori s razočaravajućom prodajom automobila, posebice u SAD-u, gdje Fiati, Alfe i Chrysleri u skupljaju prašinu u salonima. U Italiji, Stellantis gubi dramatično. U rujnu je u zemlji prodano 11 posto manje automobila nego u istom mjesecu lani, a Stellantis je zabilježio prodajni minus veći od 30 posto. Konglomerat brendova izgubio je više od 40 milijardi eura vrijednosti u šest mjeseci. Tvrtka je već najavila da će zaustaviti proizvodnju novog električnog Fiata 500 u Torinu barem do studenog, a ponovno se pojavljuju i glasine o mogućem partnerstvu ili čak spajanju s francuskim proizvođačem Renaultom. Ranije ove godine već se uveliko spekuliralo o dalekosežnoj suradnji dviju kompanija, ali u Parizu i u Torinu glasine su uvijek službeno demantirane.

Istekom ugovora izvršnog direktora Stellantija Carlosa Tavaresa 2026. godine tvrtka traži nasljednika, a najviše se spominje ime Luce de Mea. I nije slučajno da je aktualni direktor Renaulta i predsjednik ACEA-e, europskog udruženja proizvođača automobila. Meo inzistira na  suradnji europskih proizvođača automobila kako bi se smanjili troškovi, nosili s kineskom konkurencijom i ispunili europski zahtjevi za emisiju štetnih plinova. Zalagao bi se za svojevrsni model Airbusa za automobilsku industriju. Spajanje Stellantisa i Renaulta moglo bi biti prvi korak u paneuropskoj suradnji. Na sajmu automobila u Parizu planiran je sastanak između Carlosa Tavaresa (Stellantis), Luce de Mea i izvršnog direktora BMW-a Olivera Zipsea. Prema talijanskim poslovnim novinama Il Sole 24, moguće megasavezništvo triju kompanija predmet je razgovora.