Na putu: Arboretum Trsteno

Ima oko tisuću biljnih vrsta, od kojih gotovo polovica potječe iz svih krajeva svijeta. Među njima su i libanonski cedar, azijska platana, himalajski čempres, američka lipa, ginko te druge

Arboretum Trsteno kraj Dubrovnika, jedini arboretum na hrvatskoj jadranskoj obali, sjedinjuje kulturnu i prirodnu baštinu. Poznat je po povijesnim perivojima te zbirci sredozemnih i egzotičnih vrsta biljaka. Osnovan je 1948. na prostoru i podlozi povijesnog ladanjskog posjeda dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze, datiranog od 1494., te u cjelini zakonom zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture. Arboretum na svojem prostoru od 25 hektara objedinjuje nekoliko različitih cjelina: povijesni renesansni perivoj s ljetnikovcem, povijesni neoromantičarski perivoj iz 19. i 20. stoljeća, povijesni maslinik te prirodnu vegetaciju šume hrasta medunca, alepskog bora i čempresa, vegetaciju makije i priobalne stijene.

Ima oko tisuću biljnih vrsta, od kojih gotovo polovica potječe iz svih krajeva svijeta. Među njima su i libanonski cedar, azijska platana, himalajski čempres, američka lipa, ginko te druge. U perivoju se posebno ističu ljetnikovac Gučetić-Gozze i barokna fontana. Do Trstenog se lako dolazi i redovitom autobusnom linijom iz Dubrovnika za dvadesetak minuta vožnje, a godišnje Arboretum obiđe između dvadeset i trideset tisuća posjetitelja.

Izvorna renesansna fontana je 1736. godine preoblikovana u luksuznu baroknu, s Neptunom. Bog mora središnja je figura te fontane kojoj se divimo i danas.

Među gospodarskim zgradama na istočnom uglu Arboretuma dobro je očuvan  mlin sa starim prešama za masline.