Na putu: jama Baredine

Jama Baredine poznata je od davnina, a prvi istraživači bili su tršćanski speleolozi početkom 20. stoljeća. Današnju dubinu otkrili su 1973. godine speleolozi iz Poreča, pa je jama 1986. godine proglašena spomenikom prirode, a od 1995. godine otvorena je za turiste

Jama Baredine nalazi se u Istri pokraj mjesta Nova Vas, između Poreča, Višnjana i Tara. Ukupna dubina jame je 132 metra, zajedno s podzemnim jezerima čija dubina ponekad doseže i tridesetak metara. Temperatura zraka u jami je stalna i iznosi oko 14 stupnjeva, a obilazak uz stručnog vodiča koji vješto govori na nekoliko jezika i još uspijeva biti duhovit traje četrdesetak minuta.

Jama Baredine poznata je od davnina, a prvi istraživači bili su tršćanski speleolozi početkom 20. stoljeća. Današnju dubinu otkrili su 1973. godine speleolozi iz Poreča, pa je jama 1986. godine proglašena spomenikom prirode, a od 1995. godine otvorena je za turiste.

U jami su razni zanimljivi sigasti oblici, kao što su desetak metara dugačke visoke zavjese, vrlo realističan kip Bogorodice, tijelo pastirice Milke, kosi toranj iz Pise te snješko-lučonoša, koji je postao i zaštitnim znakom ove spilje. Atrakcija je i  grotlo široko četiri te duboko 66 metara, koje se spušta do podzemnih jezera.