Samo 35% djece roditelji su ispravno prevozili u automobilu

Autoklub Rijeka i MUP PU PGŽ proveli su provjeru ispred DV-a Morčić i došli do zabrinjavajućih podataka

Ove godine su Autoklub Rijeka i MUP PU PGŽ, Odjel za sigurnost cestovnog prometa i Postaja prometne policije proveli akciju pregleda prijevoza djece u dječjim sjedalicama. Vrlo važni elementi sigurnosti vozača i putnika u vozilima su sigurnosni pojas i oprema za prijevoz djece u vozilima. Međutim, istraživanje o učestalosti korištenja sigurnosnog pojasa provedeno tijekom 2015. godine u Republici Hrvatskoj pokazuje da stupanj korištenja sigurnosnog pojasa vozača I suvozača iznosi oko 61%. Podaci o stupnju korištenja sigurnosnog pojasa kod putnika na stražnjim sjedalima još su više poražavajući i pokazuju da svega 14% osoba koristi sigurnosni pojas kad se prevozi na stražnjim sjedalima u automobilima. Vrlo često u prometnim nesrećama, zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, prilikom prevrtanja osobe ispadaju iz vozila i zadobivaju ozljede od kojih smrtno stradavaju. Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima pa je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosne pojaseve.

Isto tako, pravilno korištenje dječjih sjedalica nužno je kako bi se povećala sigurnost djece u vozilima. Analizom prometnih nesreća u kojima su stradala djeca utvrđeno je kako djeca najviše stradavaju kao putnici u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe. Težini stradavanja također pridonosi nepoštovanje zakonskih odredbi, odnosno djeca se prevoze na prednjim ili  stražnjim sjedalima nevezana, nisu smještena u dječju sjedalicu ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

MUP PU primorsko-goranska, Odjel za sigurnost cestovnog prometa, Postaja prometne policije i Autoklub Rijeka su 24. listopada od 7 do 9.30  sati proveli pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i dječjih sjedalica ispred DV-a Morčić.

Na ukupnom uzorku 40-ak vozila podaci o prijevozu djece su:

– dijete u sjedalici ispravno vezano:   14

– dijete u sjedalici, ali nevezano:  9

– dijete u sjedalici, ali nepropisno vezano: 4

– dijete nevezano na stražnjem sjedalu: 6 (nema sjedalice u vozilu)

– dijete nevezano na stražnjem sjedalu: 3 (sjedalica postoji u vozilu)

– dijete na prednjem sjedalu i u krilu roditelja: 2 (nema sjedalice u vozilu)

– TAXI vozilo bez sjedalice: 1

Iz priloženog je vidljivo da su rezultati poražavajući te se od ukupnog broja samo 35% djece na ispravan i siguran način prevozi u vozilu.

Što kaže zakon?

U izmjeni i dopuni Zakona o sigurnosti prometa na cestama prijevoz djece u automobilu više nije određen prema dobi djece, nego prema njihovoj visini. Tako se sad djeca viša od 150 centimetara mogu voziti na prednjim sjedalima bez obzira na starost (do sada s navršenih 12 godina), djeca visoka od 135 do 150 centimetara mogu se prevoziti na stražnjem sjedalu bez da su smještena u sigurnosnoj sjedalici ili postolju, ako su pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe. Djeca do 135 centimetra u svakom se slučaju moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici (mogu i sprijeda uz obveznu deaktivaciju suvozačkog zračnog jastuka) ili na postolju.

Dosad je bilo izričito određeno da se djeca do pet godina moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, a nakon pete godine mogla su i na postolju. Prema novoj odredbi, ta obveza više ne postoji.

Problem je što je zakonodavac sad roditeljima prepustio da biraju kad će – do navršene pete godine – dijete prevoziti u sjedalici, koja je mnogo sigurnija, a kad samo na postolju. Prilikom provedbe navedene akcije, roditelje koji su na ispravan način prevozili svoju djecu Autoklub Rijeka i MUP PU PGŽ nagradili su prigodnim poklonima.