Jaguari i Land Roveri pričaju s prometnim znakovima

Sustav će sam izračunavati i prilagođavati brzinu kako biste na vrijeme prošli zelene intervale između semafora

Ako je suditi po projektu Jaguara i Land Rovera čini se da je gotovo s jurcanjem od semafora do semafora kako biste ulovili zeleno svjetlo. Nema više toga, odnosno odzvonilo je snažnoj akceleraciji kao da vas proganja cijela prometna policija u spektakularnoj filmskoj sceni. Pokušavajući uloviti prolaz na semaforu često jurimo, a to nije dobro za prometnu sigurnost, niti za smanjenje zagađenja. Gas do poda i CO2 te dušikovi oksidi imaju party godine.  Ako još imate ozbiljniji problem s motorom sve će popratiti i gusti crni dim. 

JLR je u završnoj fazi testiranja GLOSA sustava (Optimalni savjetnik za zeleno svjetlo, tako bi glasio slobodan prijevod) na britanskim cestama. On ima mogućnost, kako kažu njegovi tvorci, da razgovara sa svjetlećom prometnom signalizacijom, a dizajniran je s ciljem prevencije jurnjave da biste uhvatili zeleno svjetlo. Zamislite konverzaciju: 

Jaguar: Stari, ovaj me baš nagazil, kak’ on ne zna voziti!

Semafor: Kakvih sve ima ovdje kod nas, ha?! A kaže mi frend iz Hrvatske da mu stalno prolaze na crveno!

Šalu na stranu, sustav će sam izračunavati potrebnu brzinu kako biste bez nervozne noge na gasu prošlizelene intervale između semafora. Tako bi se smanjila mogućnost opasnih naleta na stražnji kraj vozila.  

JLR radi i na sustavu za siguran promet u raskrižjima. Taj će algoritam javljati vozilima kojim redoslijedom trebaju ući i izaći iz raskrižja. U pripremi je i savjetnik za parking koji će u realnom vremenu javljati koliko je slobodnih mjesta na pojedinim parkinzima.