Oscar za najbolju mušku ulogu ide…

Poročni rock glazbenici, astronaut, političar... mnogo je dobrih uloga

Najvažnija filmska nagrada Oscar bit će dodijeljena 24. veljače sljedeće godine, a već sad se raspravlja o favoritima. U godini koja nije donijela spektakularna filmska ostvarenja, odnosno ona koja su spojila kvalitetu i komercijalni potencijal, Zvijezda je rođena s Lady Gagom i Bradleyem Cooperom spominje se kao najizgledniji favorit za ključne kategorije najboljeg filma i režije te jednu novu, za istaknuto postignuće u popularnom filmu. 

Ovdje ćemo se pak pozabaviti najneizvjesnijom kategorijom, onom za najbolju mušku ulogu. U Dolby Theatreu u Hollywoodu nekolicina će se protagonista nadati osvajanju zlatnog kipića koji naizgled donosi samo prestiž, a u stvarnosti pomaže i kod dobivanja novih uloga te posljedično i podebljavanja bankovnog računa. Jedan od njih je spomenuti Bradley Cooper kao posrnula rock zvijezda (također je režirao film), a u filmskom koketiranju s glazbenim pozornicama istaknuo se i Remi Malek kojega svi hvale zbog uloge frontmena Queena Freddieja Mercuryja u filmu Bohemian Rhapsody. Ryan Gosling je sljedeći jer je njegovo tumačenje astronauta Neila Armstronga u epskom Prvom čovjeku naišlo na pohvale kritike i publike. Nakon La La Landa to je druga suradnja Goslinga i redatelja Damiena Chazellea i drugi hit. 

Film Paula Schradera First Reformed najbolji je u ovom društvu i u njemu se skriva pravi dragulj, uloga Ethana Hawkea kao protestantskog svećenika opterećenog pogrešnim životnim odlukama. Problem je, međutim, što se radi o malome filmu koji je zaradio manje od 4 milijuna dolara na kino blagajnama, a takvima glasači za Oscara uglavnom nisu skloni.

Ostala su još trojica, sin Denzela Washingtona u BlacKkKlansmanu je pokazao glumački talent. Dakle, i Johna Davida Washingtona mnogi vide kao izglednog kandidata. Tu je i Christian Bale s jednom od svojih metamorfoza. Trebao je pojesti mnogo loše hrane da bi se udebljao i mogao glumiti bivšeg zamjenika američkog predsjednika Dicka Cheneya u filmu Vice. 

Zelena knjiga, još jedno šablonsko djelce o međurasnim odnosima u SAD-u početkom šezdesetih godina, dobio je dobre kritike, a svi su imali potrebu pohvaliti Vigga Mortensena u ulozi vozača nadarenog afroameričkog pijanista. Ali, kako se to kod nas lijepo kaže, Viggo si je pucao u nogu kad je na predstavljanju filma nespretno upotrijebio englesku riječ nig… kojom i danas barataju rasisti te sličan društveni talog. Danima nakon tog ispada pokušava objasniti (vjerojatno je i danas dao neku pomirujuću izjavu) da nije mislio ništa loše, ali teško će uvjeriti glasače Akademije filmske umjetnosti i znanosti koji odlučuju o Oscarima. 

Politika i komercijalni potencijal nerijetko su pogonsko gorivo Oscara pa ćemo vidjeti tko će izaći kao pobjednik. Kategorija za najbolju mušku ulogu ove će godine biti najzanimljivija.