VIDEO: Novi zračni jastuci spasit će život putnicima u bočnom sudaru

Automobil kojemu je izložena bočna strana u milisekundama će iz praga izbaciti široki zračni jastuk i tako smanjiti posljedice sudara

Njemačku tvrtku ZF poznajemo uglavnom kao proizvođača sjajnih automatskih mjenjača, ali ona se bavi i drugim područjima automobilske tehnologije. Njezin dugogodišnji projekt su zračni jastuci na bočnom dijelu karoserije koji smanjuju udarnu silu u sudaru, odnosno naletu drugog vozila. Bočni sudari su među najopasnijima, a ZF se dosjetio postaviti niz senzora koji prepoznaju neizbježan udar u bok vozila. Automobil kojemu je izložena bočna strana u milisekundama će iz praga izbaciti široki zračni jastuk. Njegova uloga je da apsorbira silu udara. ZF-ova procjena je da bi njihov zračni jastuk mogao smanjiti intenzitet ozljeda u bočnim sudarima za 40 posto.

Ovo nije prvi vanjski zračni jastuk. Prvi je ugrađen u Volvo V40 2012. godine i on iskače iz vrha poklopca motora. Uloga mu je smanjiti intenzitet ozljeda pješaka. ZF-ov zračni jastuk ima zadatak poboljšati sigurnost putnika u vozilu. Procjena je da ćemo ovaj proizvod na prvim automobilima vidjeti za dvije godine. Na videosnimci se učinak zračnih jastuka vidi nakon minute i tredeset sekundi.