Njemačka planira kažnjavati mučno i opasno prometno voajerstvo s dvije tisuće eura!

Vozači se ne žele pomaknuti hitnim službama zbog toga što žele vidjeti posljedice prometne nesreće, a mnogi od njih pametnim telefonima snimaju nesreću

Njemačka ima pragmatična prometna pravila. Ako ste u cesti s dva prometna traka u istom smjeru i nalazite se iza prometne nesreće dužnost vam je pomaknuti se maksimalno ulijevo, ako ste u lijevom traku, i desno, ako ste u desnom traku. Tako u sredini ostavljate prostor za brzi dolazak hitnih službi. No, u praksi to pravilo ne funkcionira najbolje.

– Razgovarali smo s 96 timova hitne medicinske pomoći i došli smo do zastrašujućih informacija. Od pet timova hitne pomoći čak četiri su zadržana duže od pet minuta zbog nereda na cesti – rekla je Gerda Hasselfeldt, predsjednica njemačkog Crvenog križa.

Razlog je pomalo bizaran, vozači se ne žele pomaknuti jer je voajerska priroda jača od pravila. Oni ne idu lijevo i desno zbog toga što žele vidjeti posljedice prometne nesreće, a mnogi od njih pametnim telefonima snimaju nesreću. U Njemačkoj su kazne za takvo ponašanje, ako propustite osloboditi dio ceste za prolazak hitnih službi, prošle godine povećane sa 20 eura na čak 320 eura (počinitelji čak riskiraju i gubitak vozačke dozvole), a sad se pojavio prijedlog da one porastu na 2000 eura i o tome se ozbiljno raspravlja.

Prošle godine 18 ljudi je poginulo u zapaljenom autobusu na cesti kod Münchberga, a vatrogasci i službe spašavanja za kašnjenje na intervenciju su velikim dijelom optužili vozače koji su imali potrebu snimati taj vatreni pakao. Oni su im prepriječili put i onemogućili ih u prolasku do mjesta nesreće.

– Poštujte dignitet poginulih i ozlijeđenih, nemojte snimati videa i fotografije s mjesta nesreće i širiti ih društvenim mrežama. Ne samo da vas to ometa u prometu i da možete stradati na cesti, nego zamislite da je netko od stradalih član vaše obitelji ili prijatelj. Kako biste se osjećali da te snimke i fotografije objave na društvenim mrežama – priopćenje je jedne policijske postaje u Bavarskoj.

Uvijek možemo povezati tu situaciju s Hrvatskom pa se zapitati kako mi reagiramo u takvim trenucima?