Roma je najbolji film po izboru Sight&Sounda

Odlična je bila 2018. godina u svijetu filmske umjetnosti, a najbolji filmovi donose odličnu režiju i glumačke izvedbe

Ugledni filmski magazin Sight&Sound odabrao je najbolje filmove u 2018. godini. Iza ovog časopisa stoji British film Institute i njegovi izbori su vjerojatno i najcjenjeniji u svijetu filma. Dakle, ovo je poredak 10 najboljih filmova po Sight&Soundu, odnosno po izboru 164 međunarodna filmska kritičara koji su glasali.

 

1. Roma
Alfonso Cuaron (Meksiko/SAD)

Obiteljska drama smještena u sedamdesete godine prošlog stoljeća. Alfonso Cuaron (Gravitacija, Djeca čovječanstva…) s ovim je autobiografskim filmom pobijedio na filmskom festivalu u Veneciji ove godine, a i u izboru Sight&Sounda.

 

2. Fantomska nit
Paul Thomas Anderson (SAD)

Opet sjajni Daniel Day-Lewis i opet Paul Thomas Anderson (Bit će krvi, The Master, Magnolia…) u prekrasno stiliziranom filmu o opsesiji poslom i bolesnoj opsesiji vezom, s druge strane.

 

3 Burning
Lee Chang-dong (Južna Koreja)

Ova psihološka studija odnosa troje ljudi donijela je niz pohvala redatelju Lee Chang-dongu, autoru jednako uvjerljive Poezije (2010. godine). Svi hvale njegovu inovativnost u adaptaciji knjige Harukija Murakamija.

 

4. Hladni rat
Pawel Pawlikowski (Poljska/Francuska/Indija)

Romantična drama izvrsnog poljskog redatelja Pawela Pawlikowskog (Ida, Oscar za najbolji strani film 2015. godine). Pawlikowski je dobio nagradu za najboljeg redatelja na ovogodišnjem festivalu u Cannesu.

 

5. First Reformed
Paul Schrader (SAD)

Schrader je možda poznatiji kao scenarist (Taksist, Razjareni bik, Posljednje Kristovo iskušenje…), ali je i intelektualno te stilski nadmoćan redatelj. U ovom filmu o prošlošću opterećenom reformističkom svećeniku reformirao je klasični psihološki triler, pažljivo gradi atmosferu uvodeći nove podzaplete sve do uznemirjuće i katarzične završnice.

 

5. Leave No Trace
Debra Granik (SAD)

Film Debre Granik (Zimska kost) propituje odnos oca i kćeri, kratkovidnost roditelja opterećenog vlastitim problemima i hladnu prisutnost države, lišenu empatije.

 

7. The Favourite
Yorgos Lanthimos (VB/Irska/SAD)

Dvorske spletke u Britaniji početkom 18. stoljeća sa sjajnim glumačkim izvedbama Olive Colman, Emme Stone i Rachel Weisz. The Favourite je na festivalu u Veneciji dobio Veliku nagradu žirija.

 

7. Iskupljenje u New Yorku
Lynne Ramsay (USA/UK/Francuska)

Sumorna, noirovska atmosfera i sjajni Joaquin Phoenix glavni su aduti ovog pomalo generičkog krimi-trilera o veterenu koji postaje ubojiti stroj. Redateljica Lynne Ramsay odradila je odličan posao.

 

9. Happy as Lazzaro
Alice Rohrwacher (Italija/Švicarska/Francuska/Njemačka)

Filmski magični realizam osvojio je kritičare. U ovoj se priči čudo vječne mladosti isprepliće s realnošću nimalo lijepog života.

 

9. Zama
Lucrecia Martel (Argentina/Brazil/Španjolska/Francuska…)

Zama dijeli deveto mjesto, a riječ je o moćnoj modernističkoj adaptaciji romana Antonia di Benedetta. Zama razigrava temu osuđenosti čovjeka na jedno mjesto, odnosno nemogućnosti bijega. Mjesto radnje je kolonijalna Južna Amerika, a tema univerzalna.