Na putu je smanjenje emisija štetnih plinova benzinaca i dizelaša za 80 posto

Tehnologija se temelji na pulsirajućim mikrovalovima umjesto na svjećicama kod benzinskih motora i električnih grijača u dizelskim motorima

U vremenima kad ništa nije sigurno, a svijet napreduje nevjerojatnom brzinom, fantastična je i brzina kojom kruže informacije i pojavljuju se nove vijesti. Njemački start-up Micro Wave Ignition tvrdi da ima tehnologiju koja će radikalno smanjiti emisije štenih plinova na benzincima i dizelašima – čak za 80 posto!

U MWI-ju tvrde da nova tehnologija može smanjiti potrošnju motora za 30 posto. Na čemu se temelji? Na pulsirajućim mikrovalovima umjesto na svjećicama kod benzinskih motora te umjesto električnih grijača u dizelskim motorima. U MWI-ju su uspjeli riješiti glavni problem: potrošnja goriva i emisije su reducirani jer u tom slučaju gorivo izgara na nižim temperaturama.

Netko bi mogao ustvrditi da se radi o modernim nastavljačima tradicije nekadašnjih alkemičara, ali u ovaj start-up investirali su i ljudi poput Wendelina Wiedekinga te sad svi zajedno traže snažnog partnera koji će ovu tehnologiju dovesti na tržište.

Čini se da za benzince i (pogotovo) dizelaše još nije gotovo. Uspjeh ove tehnologije bi ih u energetskom miksu (načinu na koji se proizvodi električna energija) učinio čišćim od električnih vozila.