Nakon obilnog (blagdanskog) obroka nemojte odmah voziti!

Najgore voziti do tri sata nakon obilnog obroka jer su metabolitički procesi u tijelu takvi da ćemo u tom periodu biti najumorniji

Božićni i novogodišnji blagdani su vrijeme kad sve kočnice otpuste, a glad postaje permanentna. Odojak, francuska salata, deset vrsta kolača – kao da smo cijelu godinu akumulirali hranu da sve pojedemo u samo dva dana. Osim problema s formom, kilogramima, kolesterolom, prenajedanje nosi i jedan veliki rizik. Naravno, ovo se ne odnosi samo na blagdane nego na pretjerivanje s hranom u bilo kojem trenutku, a, naravno, povezano je s vožnjom.

Jedna studija je pokazala da devet od deset vozača osjeća ogroman umor nakon blagdansnkog prenajedanja, s mnogo sporijim reakacijama i opasnošću od toga da zadrijemaju za upravljačem vozila.

– Ljudi koji će reći da su umorni nakon božićnog ručka ili večere, ne iznenađuju nas. Ti su obroci puni ugljikohidrata. Zabrinjavajuće je, međutim, da vozači nisu svjesni opasnosti s kojom se susreću kad puna želuca odluče voziti – rekla je britanska nutricionistica Jenny Tschiesche.

– Vozači bi trebali piti mnogo vode jer će to spriječiti slabost i umor. Teško je to očekivati u blagansko vrijeme, ali trebalo bi jesti više povrća.

Nutricionistica savjetuje da vozimo pet sati nakon obilnog objeda jer će tada naš organizam preraditi većinu hrane. Najgore voziti do tri sata nakon obilnog obroka jer su metabolitički procesi u tijelu takvi da ćemo u tom periodu biti najumorniji.