Godina kad je dizelski motor postao ugrožena vrsta

Mnogi su proizvođači izbacili dizelske motore iz ponude svojih modela, a mnogi to planiraju učiniti u budućnosti

Kad je 2015. Volkswagen uhvaćen u lažiranju emisija štetnih plinova dizelskih motora i kad su stručnjaci počeli najavljivati kraj te vrste motora malotko je mogao shvatiti koliko daleko će sve ići. Volkswagenov nespretni čin, visoke emisije dušikovih oksida koji su opasni po zdravlje – sve je to presudilo dizelskom motoru, odnosno najavljuje njegov dug, ali siguran pad. Također, u klasi malih gradskih automobila dizelski motori imaju sve manje smisla jer su mali turbobenzinski motori sve ekonomičniji. Pročitajte koji su proizvođači izbacili dizelske motore iz ponude svojih modela i koji to planiraju učiniti u budućnosti  – 2018. je bila godina velikih i šokantnih najava.

Bentley

Ogromni i skupi SUV Bentayga ne možete više nabaviti s dizelskim motorom. Tko ima i više od 300 tisuća eura za to vozilo, taj sigurno neće naricati zbog toga što nema štedljivijeg dizelaša.

Fiat Chrysler

Od 2022. godine nema dizela. Nekoć je Fiat bio predvodnik te tehnologija sa svojim JTD motorima, a sad ih se odlučio odreći.

Honda

Uz SUV CR-V nema dizelskog motora, a na izbor kupcima je turbobenzinski 1,5-litreni agregat. 

Porsche

Porsche i dizelski motori su ionako bili nemoguća kombinacija. Uz Macan i Panameru ne možete dobiti dizelske verzije. Nitko od Porscheovih kupaca ne plače.

Peugeot

Francuzi najavljuju da će sve budući modeli biti oslobođeni dizelske tehnologije i da ne rade više na razvoju novih motora. 

Škoda 

S redizajnom je Fabia dobila sitne dizajnerske korekcije, a izgubila dizelski motor. Nije to neki veliki nedostatak jer je benzinski 1,0 TSI  u više varijacija odličan motor. 

Subaru

U cjeniku je ostao još samo Forester s bokser dizelskim motorom. Svi novi modeli dolaze s benzinskim motorima.

Toyota

Japanska tvrtka izbjegavat će dizelske motore, ali to je i razumljivo jer već godinama ponudu bazira na hibirdnim vozilima, koji su već u startu zamišljeni kao trajno rješenje. Doduše, s pick-upom Hiluxom i Land Cruiserom još ćete čuti veselo štektanje dizleskog motora. Tu zasad nema alternative.

Opel

Popularna Corsa, kao i mnogi mali gradski automobili, nema previše smisla s dizelskim motorima pa ih je Opel izbacio iz cjenika. 

Volvo

Svi novi modeli švedskog proizvođača neće imati dizelski motor.