Sprema li se revolucija u autoindustriji i energetici: Plastika krije energiju budućnosti?!

Tvrtka PowerHouse Energy zaštitila je svoju DMG tehnologiju pomoću koje zagrijavanjem može plastiku i stare gume u energetskom pogonu pretvarati u sintetički plin iz kojeg se pak na dnevnoj bazi dobiva tona vodika

Živjeti u današnjem svijetu uzbudljivije je od hollywoodskog akcijskog filma. Najnovija vijest dolazi iz Velike Britanije i još jedna je kojoj možemo dodati pridjev ‘revolucionarna’. Tvrtka PowerHouse Energy zaštitila je svoju DMG tehnologiju pomoću koje zagrijavanjem može plastiku i stare gume u energetskom pogonu pretvarati u sintetički plin iz kojeg se pak na dnevnoj bazi dobiva tona vodika ili 28 MWh električne energije. Navodno sve to prati zanemariva emisija štetnih plinova i upravo je to ključ ovog procesa.  

Da se ne radi o nekom fantomskom projektu govori i činjenica da ovu tehnologiju upravo procjenjuje Toyota Tsusho, dio velike Toyota grupe u kojoj je i proizvođač automobila. Pozitivno mišljenje o ovoj metodi proizvodnje vodika i električne energije dala je norveška organizacija DNV-GL, koja je svjetski autoritet u certificiranju ovog tipa tehnologija. Razvoj DMG projekta mogao bi istaknuti tehnologiju gorivih ćelija vodika u automobilima kao jednu od dominantnih u budućnosti, ali mogao bi riješiti i probleme s golemim globalnim naslagama plastičnog otpada. Možda ozloglašena plastika postane najzahvalniji reciklažni materijal. Kako se vremena mijenjaju!?